A vegetáriánus táplálkozás típusai

A vegetáriánus táplálkozás típusai


Kit nevezhetünk vegának?

Röviden: aki nem fogyaszt húst. De vajon más állati eredetű terméket igen? Bizony a vegetáriánusoknak több típusa is van, s köztük vannak olyanok például, akik a halat megeszik, de ennek ellenére így is vegetáriánusnak számítanak. Pedig az is állat, vagy mégsem? Egyesek pedig tejtermékeket is esznek, míg mások tojást fogyasztanak, tehát nem zárkóznak el teljesen az állati eredetű élelmiszerektől. Egy dolog azonban közös minden vegetáriánus táplálkozást folytató emberben: táplálkozási igényeiket elsősorban növényi eredetű élelmiszerekkel oldják meg.A vegetáriánus táplálkozás típusai

Most bemutatom a különböző vegetáriánus-típusokat, hogy könnyebb legyen a döntés annak, aki erre az útra kíván lépni, vagy táplálkozását szeretné növényekkel kiegészíteni:

1. Szemi-vegetáriánusok: Kizárólag a vörös húsokról, és a gyakori húsevésről mondanak le, de ők esznek csirkét és halat alkalmanként. Tejterméket és tojást pedig rendszeresen fogyasztanak.

2. Lakto-ovo vegetáriánusok: Hús egyáltalán nem szerepel az étlapjukon, de a tejtermékek, és a tojás igen. Fogyasztanak még gabonát, gyümölcsöt, babot, dióféléket és magvakat is.

3.  Lakto-vegetáriánusok: Tejterméket fogyasztanak, de húst és tojást nem, viszont szintén szerepel az étlapjukon a gabonafélék, gyümölcsök, bab, diófélék és más magvak. 

4. Ovo-vegetáriánusok: Húst és tejtermékeket nem esznek, de tojást igen.

5. Vegánok: Alapelvük, hogy minden életet tisztelni kell, ezért kizárólag növényi eredetű táplálékot esznek. Elutasítják a megölt állatok húsát, és olyan termékeket sem fogyasztanak, amelyeknek bármi köze is lehet az állatokhoz, mint például  tej, tojás és méz.

6. Nyers vegán: Sütés, főzés nélkül elfogyasztott ételek, többségében friss, nem hőkezelt növényeket fogyasztó személy táplálkozása.

 

 

Forrás:

Felső kép: bhofack2/iStock/Getty Images

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

....