Természetes vitaminforrásaink, 5. rész

Sorozatomban azt a 13 vitamint ismertetem, amelyet a tudomány is számon tart, és amik nélkülözhetetlenek az egészséges emberi szervezet számára. Mai írásomban a K-vitaminnal fogunk megismerkedni.
A K-vitamin részt vesz a normál véralvadásban és a normál csontozat felépítésében és fenntartásában, emellett szerepe van a szívbetegségek megelőzésében, és más testi folyamatokban is. Hiánya a vér alvadási idejét erősen megnyújtja, ráadásul vérzékenységet és sárgaságot okoz. A K-vitamin a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagok közé tartozik. A zsírban oldódó vitaminok tagja, ami azt jelenti, hogy a szervezet képes tárolni, de ennek ellenére ez a vitamin mégis gyorsan kiürül a szervezetből, tehát pótolni kell.
A K-vitamin felfedezésének története
A K-vitamin felfedezése Carl Peter Henrik Dam biokémikus nevéhez fűződik, aki az 1929-ben kezdett kísérletei során – tyúkok anyagcseréjét vizsgálta – felfigyelt arra, hogy az egyoldalú táplálkozás mennyire más hatással van az állatok szervezetére. Étrendjükből kivonta a zöld, növényi táplálékot, és arra volt kíváncsi, hogy ez milyen hatással lesz a tyúkokra. Az étrend következtében az állatok testén bőr alatti, izom közti vérzéseket figyelt meg. A tyúkok szervezetének véralvadási képessége csökkent, vérzékenységük megnőtt. Dam először valamiféle vitaminhiányra gyanakodott, ezért sorra próbálta a már ismert vitaminokat, majd arra a következtetésre jutott, hogy C-vitamin-hiány léphetett fel. De amikor a citromlé sem segített a kísérleti állatokon, akkor kénytelen volt tovább keresgélni a megoldást. Amikor Dam változtatott az étrenden, és lucernát, spenótot és káposztát is kaptak a tyúkok, akkor helyreállt a rend és elállt a vérzés. Ez azonban még ismeretlen volt, így az új, felfedezett anyagot, melynek valószínűleg a véralvadásban lehetett szerepe, és amely a megoldást jelentette a problémára, elnevezte K-vitaminnak. Az ötletet a névválasztásra az adta egyébként, hogy egy német tudományos folyóirat beszámolt a felfedezésről, és ott „Koagulationsvitamin” néven írták le. Ebből lett aztán rövidítve K-vitamin. A tyúkokon végzett kísérlet vezetett el tehát az újabb vitamin felfedezéséhez.
Henrik Dam, forrás: wikipedia
1936-ban egy másik tudós, Edward Adalbert Doisy szintén elkezdte vizsgálni a baromfik vérzékenységét. A K-vitamin kémiai szerkezetének felismerését és a szintetikus előállítását neki köszönhetjük. Háromévi munkájába került ez: ennyi idő alatt állapította meg a Dam által feltételezett K-vitamin kémiai szerkezetét, majd sort kerített a szintetikus előállítására is.
A szervezet K-vitamin elraktározása csekély, azonban injekciós kezeléssel a hiányállapot rendezhető. Ma már tudjuk, hogy a K-vitamin a véralvadás több faktorának a képzéséhez szükséges. A plazmában, csontban, izomban és vesében is található olyan fehérje, melynek előállításához K-vitaminra van szüksége szervezetünknek. Tehát a K-vitamin szélesebb körű szerepet játszik, mint azt felfedezésének idején gondolták.
1943-ban a két tudós megosztva kapta meg a „K-vitamin kémiai természetének, szerkezetének és hatásának felfedezéséért” járó Nobel-díjat, de a háború miatt csak egy évvel később vehették át, Stockholmban.
A 20. század elején egy kanadai fogorvos, Dr. Weston Price a K-vitamin egyik típusát fedezte fel, amikor az étrend és a betegségek kapcsolatát vizsgálta. Megállapította, hogy sok azoknak az azonosítatlan tápanyagoknak a száma, amelyek védelmet nyújtanak a fogszuvasodás és a krónikus betegségek ellen. Felfedezését "X-aktivátornak" nevezte el, ma ezt úgy ismerik, hogy K2-vitamin. Az ezt követő években egyre több tudós csatlakozott a felfedezők sorához, így alakult, hogy a K-vitaminok közé sorolható anyagok egész sorát tárták fel, melyeket "K-családnak" neveztek el.
A K-vitamin típusai
A K-vitamin több különböző vegyület gyűjtőneve, amelyek mindegyike számos élettani folyamat megfelelő működésében játszik szerepet.
A K-vitamin a természetben két formában található meg:
- K1-vitamin, amelyet fillokinon néven is ismernek. Ez növényi élelmiszerekben található meg, például zöld leveles zöldségekben.
- K2-vitamin, amelyet menakinon néven is számon tartanak. Állati eredetű élelmiszerekben és fermentált élelmiszerekben is megtalálható.
A K1-vitamin közvetlenül a májba jutva, elsősorban a véralvadásért felelős, míg a K2-vitamint egy bélben található baktérium állítja elő, s aztán az érfalakba, a csontokba és más szövetekbe jutva az anyagcsere egészséges működését és a szív- és érrendszer egészségét biztosítja. A legtöbb ember nem hallott a K2-vitaminról, mivel kevésbé kapott figyelmet, viszont az egészég megfelelő fenntartásában ez játssza a nagyobb szerepet. Úgy gondolják a kutatók, hogy ez lehet a hiányzó láncszem az étrend és számos krónikus betegség között. Van még a K3, amely a K-vitamin egy szintetikus formája, de ennek nem ajánlott a bevitele.
A K2-vitamin további altípusokra osztható. A legfontosabbak közülük az MK4 és az MK7. További változatai szintetikusan előállított vitaminhatású vegyületek, amelyek tulajdonképpen vitamin prekurzorok. Ilyen a menadion (K3), menadiol (K4) és 2-metil-4-amino-1-hidroxinaftalin (K5).
Mennyi K-vitaminra van szükségünk naponta?
Az ember K-vitamin-szükségletét a táplálék K1-vitaminja és a bélbaktériumok által előállított K2-vitamin kb. fele-fele arányban fedezi. Normális bélflóra és vegyes táplálkozás esetén a szervezet K-vitamin-ellátottsága megfelelő. A K-vitamin 10-70%-a szívódik fel.
A K-vitamin igény teljesen egyénfüggő.
Életkorunktól is függ, mennyi K-vitaminra van szükségünk naponta (a mennyiséget mikrogrammban számoljuk):
- 0-6 hónapos csecsemő: 2 μg /nap
- 7-12 hónapos csecsemő: 2,5 μg /nap
- 1-4 éves korban: 30 μg /nap
- 4-8 éves korban: 55 μg /nap
- 9-13 éves korban: 60 μg /nap
- 14-18 éves fiatalok: 75 μg /nap
- 19 év feletti nők: 90 μg /nap, férfiak: 120 μg /nap
- Várandósság és szoptatás idején (nőknek 19-50 év között): 90 μg /nap
- Várandósság és szoptatás idején (nőknek 19 év alatt): 75 μg /nap
Legfelső biztonságos szintje 1000 μg /nap, ez a maximális mennyiség, amely az összes forrásból származó, napi rendszeres K-vitamin bevitel mellett nem jár az egészségre nézve káros következményekkel. Ha ennél többet fogyasztunk, májkárosodás léphet fel.
Szintetikusan előállított K3-vitamint (menadion) használnak koponyán belüli és tüdővérzés esetén koraszülötteknél, ilyen esetekben előfordulhat, hogy a túladagolás a máj és az agy mérgezésével jár.
K-vitamin hiányt okozhat a kevés zöldséget tartalmazó étrend, a Crohn-betegség, de más olyan betegségek is, amelyek a tápanyag felszívódását negatívan befolyásolják; bizonyos májbetegségek; antibiotikumok, aszpirin, vagy koleszterin gyógyszerek szedése. Táplálék-kiegészítő sem javaslott.
Honnan szerezd be a napi K-VITAMIN szükségletedet, ha vegetáriánus vagy?
A szervezet elegendő tápanyaggal való ellátásának legjobb módja a kiegyensúlyozott étrend, sok gyümölcs és zöldség fogyasztása.
A K1-vitamin számos, széles körben elérhető élelmiszerben megtalálható, így ezzel nagyon könnyű helyzetben vagyunk. Főként a zöld leveles növények (spenót, saláták, brokkoli, káposzta, uborka, cukkini), a növényi olajok (különösen a szójaolaj) és néhány gyümölcs (kiwi) gondoskodnak a napi szükségleteinkről. Habár a K2-vitamin –, amelyhez állati eredetű élelmiszerek, sajt, tojás – segítségével juthatunk hozzá, nehezebben elérhető, de van egy jó hírem. A szervezet képes részben átalakítani a K1-vitamint K2-vitaminná. Ez azért hasznos, mert egy normál étrendben a K1-vitamin tízszerese a K2-vitaminnak. Viszont azért érdemes lehet erre odafigyelni, mert az átalakítási folyamat nem minden esetben hatékony. Az antibiotikum szedése például ezért nem is ajánlott, mert az hozzájárul a K2-vitamin hiányához.
További vitaminforrások:
K1-vitamint elsősorban a zöld leveles növényekben találhatunk, mint például a zöldség- és főzelékfélék, a káposzta, a brokkoli, a spenót, a bimbós kel, a paraj, valamint a tej- és tejtermékek. A szervezet számára szükséges K-vitamin mintegy felét K1-vitamin formájában a táplálékkal készen visszük a szervezetbe, a szükséglet másik fele pedig a bélben megfelelő előanyagokból keletkezik a jótékony hatású bélbaktériumok közreműködésével, ez a K2-vitamin, viszont ennek nagy részét a szervezetünk nem tudja hasznosítani. Vegyes táplálkozás és egészséges bélflóra esetén a szervezet ellátottsága kielégítő.
A K2-vitamin egyik legjobb forrása egy japán eredetű étel, a natto. A natto a japán nemzeti ételek egyike. Nyers szójababot jelent, amelyen egy baktériumfaj (bacillus natto) tenyészik. A kifejlett baktérium megpuhítja a babot, egyszersmind egy fura, nyúlós, ragadós szövettel bevonja. 100 gramm natto 1000 μg K2-vitamin-t tartalmaz. Habár kisebb mennyiségben, mint a natto, de a fermentált sajtok – például a feta, vagy a kéksajtok – is tartalmaznak K2-vitamint. Egyéb kemény sajtok, például a cheddar, valamint lágyabb sajtok is pótolhatják kisebb mennyiségben a napi vitaminszükségletünket. Jó lehet még a savanyú káposzta.
Így néz ki a natto; forrás: wikipedia
Ha mindennap eszünk kefirt vagy joghurtot, azzal is elő tudjuk segíteni a K-vitamin termelődését.
Kevesebb K-vitamint tartalmazó ételek: tojás, eper.
Kutatások bizonyítják, hogy a legtöbb felnőtt ember elegendő K-vitamint fogyaszt.
A K-vitamin kedvező élettani hatásai
1. Segítheti a normál véralvadást
A K-vitamin legfontosabb szerepe az, hogy befolyásolja vérünk alvadási képességét, a véralvadáshoz szükséges fehérjék összetapadásának támogatásával. Képzeljük el azt, hogy a testünk valamilyen sérülés miatt vérezni kezd. Ennek hatására –, ha a véralvadási folyamat egészségesen működik – az érpályában lévő egyes véralvadási faktorok aktiválódnak és ezután egymást is aktiválva létrejön egy öngerjesztő folyamat, melynek az eredménye az, hogy elzáródik a vérző nyílás. Ez szervezetünk védekező mechanizmusa a nagy mennyiségű vérveszteség elkerüléséért. Ahhoz, hogy több alvadási faktor is keletkezzen, K-vitaminra van szüksége szervezetünknek. Ennek hiányában ugyanis olyan alvadási faktorok jönnek létre, amelyek nem tudnak a folyamat során aktiválódni, és így nem tudnak részt venni az alvadásban. A véralvadás egészségtelen működése esetén pedig a vérzés ideje megnyúlik, de kialakulhat a vérzékenység állapota is.
2. Segíthet a csontritkulás megelőzésében
A K-vitamin részt vesz a csontképző folyamatokban is. A D-vitamin segítségével hozzájárul a létfontosságú fehérjék csoportokba való beépüléséhez, s így a csontok képesek lesznek az ásványi anyagok megkötésére. Az egészséges csontokhoz friss, nyersen fogyasztott ételekre van szükség, amelyek ásványi anyagokban gazdagok, így a test azokat hasznosítani tudja. A K2-vitamin az egyik legfontosabb tápanyag, ami a csontok tömörségét növelheti: bejuttatja a kalciumot és más fontos ásványi anyagokat a csontokba. Különösen időskorban szükséges gondoskodni a megfelelő K-vitamin mennyiségről, mert akkor gyakrabban fordulhat elő csontritkulás.
Több kutatás is bizonyította már a K2-vitamin csontritkulás elleni segítőkészségét. Japán kutatók megfigyelték azt, hogy a vitamin megfordította a csontvesztést, és csontritkulás esetén még a csonttömeget is növelte. Csökkentette a csigolyatörések előfordulását. A kutatások során kiderült az is, hogy a K2-vitamin jóval hatékonyabb a csontépítés során, mint a K1-vitamin.
Az tehát joggal állítható, hogy összefüggés van a kevés K-vitamin-fogyasztás és a csontritkulás között.
3. Fontos szerepe lehet a szív- és érrendszer egészségében
Az érfalakban és más szövetekben felhalmozódó kalcium a szívbetegségek óriási kockázati tényezője. Bármi, ami csökkentheti ezt a kalcium felhalmozódást, segíthet megelőzni a szívbetegségeket. A kutatások során kiderült, hogy a K2-vitamin az, ami megakadályozza a kalcium lerakódását, és ezzel segít az érfalak meszesedésének megelőzésében, ami a szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezet. A K-vitamin továbbá a vérnyomást is csökkenti, aminek köszönhetően megakadályozza a meszesedést. Ez természetesen az életkorral alakulhat ki, és nem csak a szívbetegséget előzhetjük meg a vitaminnal, de a stroke kockázatát is csökkenthetjük.
Egy korábbi kutatás során, amely 7-10 éven át tartott, kiderült, hogy K2-vitamint fogyasztó embereknél 52%-kal kevesebb meszesedés történt, és 57%-kal csökkent a szívbetegségek miatti halálozás.
Végeztek egy másik vizsgálatot is, amely során 16 057 nőt figyeltek meg, és közülük azoknak, akik K2-vitamint fogyasztottak, 9%-kal csökkent a szívbetegség kockázata.
A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a K1-vitaminnak nincs ilyen pozitív hatása. Amíg a K2-vitamin rendszeres fogyasztása élelmiszerek útján erősen összefügg a szívbetegségek kockázatának csökkenésével, addig a K1-vitamin kevésbé hasznosnak tűnik. Viszont azt is érdemes tudni, hogy ezek a vizsgálatok megfigyelés alapján készültek el.
4. Segíthet a rák megelőzésében
Sajnos, a rák az egyik leggyakoribb halálok a világon. Annak ellenére, hogy a modern orvostudomány számos módszert talált a betegség kezelésére, az új rákos esetek száma továbbra is emelkedik. Éppen ezért a hatékony megelőzési stratégiák megtalálása rendkívül fontos.
Érdekes módon számos tanulmányt végeztek a K-vitamin és bizonyos ráktípusok közötti kapcsolatról.
Két klinikai tanulmány is azt sugallja, hogy a K1-vitamin csökkenti a májrák kiújulását és több az esély a túlélésre a vitaminnak köszönhetően. 2003-ban 30 májrákban szenvedőből 6-nak stabilizálódott az állapota, 7 beteg állapotán javított a vitamin, míg 15 embernél normalizálódott a vér alvadékonysága. Egy szintén 2003-ban elvégzett kutatás a tüdőrákban szenvedőknél mutatta ki, hogy a K2-vitaminnal történő kezelés lelassította a rákos sejtek növekedését. Pár évvel később, 2008-ban német kutatók fedezték fel, hogy a K2-vitamin a prosztatarák ellen is jelentős védelmet biztosít. Azoknál a férfiaknál, akik sok K2-vitamint fogyasztottak, 50%-kal csökkent a prosztatarák kialakulásának aránya.
A K2-vitamin a leukémiás sejtekben is képes sejtelhalást előidézni, továbbá serkenti ezen sejtek önpusztítását, tehát rendkívül jótékony hatása van a leukémia kezelésében. Mindazonáltal még több, bizonyítható tanulmányra van szükség ahhoz, hogy bármilyen állítást biztosra ki lehessen jelenteni.
Fentieken kívül vannak még további előnyei annak, ha a megfelelő mennyiségű K-vitamint fogyasztjuk el:
- Sejtnövekedés: A K-vitamin számos feladatot lát el a sejtek életében is: hozzájárul a sejtek termelődéséhez, növekedéséhez, de még sejtjeink vándorlásában, további új sejtek létrejöttében is segít.
- Jó a memóriára: Állítólag a megfelelő K-vitamin fogyasztás rendkívüli hatással van az idős emberek memóriájának javítására. Egy tanulmányban 70 év feletti embereket vizsgáltak, és akiknek több K1-vitamint mutatott ki a vérében az eredmény, azok jobb memóriateljesítménnyel rendelkeztek.
- Javíthatja a fogak egészségét, bár erre nincs bizonyított vizsgálati eredmény. Az ezzel kapcsolatos kísérleteket ugyanis nem embereken, hanem állatokon hajtották végre. Ezek alapján csak feltételezik, hogy a vitamin hatással van a fogak egészségére, emberek esetében is. Jelenleg viszont azok az emberi kísérletek még hiányoznak, amelyek kimutatták volna a vitamin előnyeit ezen a területen is.
Forrás:
wikipedia
healthline.com
medicalnewstoday.com
webmd.com
Magazin cikkek








