Szuper-egészséges emberek 12 szokása

Szuper-egészséges emberek 12 szokása


Szuper-egészséges emberek 12 szokása

1. Reggeliznek

Ez több okból is fontos. A reggeli gyorsan beindítja az anyagcserét, és megakadályoz minket abban, hogy utána túl sok ételt együnk. Ráadásul a tanulmányok azt mutatják, hogy azok a felnőttek, akik időt szánnak a reggelire, és odafigyelnek arra, hogy egészségesen étkezzenek, jobban teljesítenek a munkában. A reggeliző gyerekek pedig könnyebben oda tudnak figyelni az oktatás során, és feladatmegoldásokban is jobban teljesítenek. Ha nem szoktál hozzá a reggelihez, akkor egy pár falat gyümölcs, vagy akár egy kis zabpehely is megteszi. Nem kell hatalmas adagokra gondolni.

 

 

A kép forrása: Mizina / Thinkstock

 

2. Megtervezik az étkezésüket

A legtöbben olyan sok időt szánunk arra, hogy összeírjuk a céljainkat, megtervezzük a jövőbeni életünket, de valahogy az étkezést a legtöbb esetben figyelmen kívül hagyjuk. Pedig ezzel nemcsak időt, de pénzt is megtakaríthatunk. Szánj rá egy kis időt, és ülj le, írd össze előre, mi az, amit szeretnél enni az előtted álló héten. Az étrendet lehetőleg úgy állítsd össze, hogy több fehérje és vitamin szerepeljen, míg a cukrot, zsírt és szénhidrátot tartalmazó ételek mennyiségét csökkentsd. Az étrend megtervezése és előkészítése nagy segítségedre lesz, hiszen tudod, mikor és mit eszel. S ráadásul sokkal könnyebb lesz kihagyni a fánkot az ebédszünetben.

 

 

A kép forrása: Leonardo Patrizi / Getty Images

 

3. Sok vizet isznak

Bizony, ez az, amiről sokan megfeledkezünk, pedig valójában a lista legfontosabb pontja. Nem csak a bőrünk lesz tőle fiatalosabb, egészségesebb, és szebb, de a víz még a fogyásban is segít. Kutatások kimutatták, hogy a cukros üdítőitalok a felelősek az elhízásért, és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásáért. Azoknak, akiknek a gyomruk nem bírja a túl sok tiszta vizet, azt javaslom, hogy ízesítsék néhány csepp facsart naranccsal, citrommal, vagy lime-mal.

 

 

A kép forrása: Wavebreakmedia / Thinkstock

 

4. Szünetet tartanak

Ez főleg irodákban dolgozóknak, vagy számítógép előtt ülőknek kihagyhatatlan lépés. Hajlamosak vagyunk órákat tölteni az íróasztal mögött, és észre sem vesszük. A tanácsom éppen ezért az, hogy néha állj fel és mozogj. A szünetet ne egy hatodik kávé ivására használd, hanem végezz egy kis testmozgást, nyújtást, esetleg jógázz. Hetente néhányszor 30 perces séta is segíthet. A mozgás nagyszerű a testednek és a lelkednek. Ha nincs sok időd a lazulásra, pár perc is elég ahhoz, hogy jobban érezd magad.

 

 

A kép forrása: Tonpicknick / Thinkstock

 

5. Offline üzemmódba lépnek

Mai felgyorsult világunkban az emberek már nem tudnak internet nélkül élni. Állandóan az email-eket és a közösségi oldalakat nézegetik. De vajon tényleg annyira fontos, hogy azonnal megtudjuk, mit evett aznap a szomszédunk, vagy hova utazott a harminc éve nem látott régi ismerősünk? Várj reggelig, hogy megtudd ezeket a fontos információkat. Tervezz meg egy időpontot arra, hogy minden nap mikor hagyod abba a netezést, és mikor teszed le a telefonodat. Ha csökkented a képernyő előtt töltött időt, akkor más dolgokat tudsz helyette csinálni: elmehetsz sétálni, el tudsz olvasni egy könyvet, programokat tervezhetsz a gyerekeiddel, vagy főzhetsz a társaddal.

 

 

A kép forrása: Wavebreakmedia Ltd / Thinkstock

 

6. Tanulnak valami újat

Hiszem azt, hogy csak akkor van értelme az életnek, ha mindig tanulunk valamit. Az új készségek segítenek megőrizni az agy egészségét. Találd meg azt a területet, ami téged érdekel, és merj belevágni. Iratkozz be táncórára, vagy végezz el egy kreatív írás workshop-ot, esetleg tanulj meg egy új nyelvet. Az ehhez szükséges szellemi munka lassíthatja az öregedést, és akár késleltetheti az Alzheimer-kór kialakulását is. Egy beszélgetésből, vagy egy interjú elolvasásából is sokat lehet tanulni, nem kell ehhez beiratkozni egy tanfolyamra. Ha képes vagy arra, hogy másokat meghallgass, már abból tanulhatsz, amit mond a beszélgetőpartnered.  

 

 

A kép forrása: Jutta Klee / Stone Sub

 

7. Nem dohányoznak

Kétségkívül ez a legnagyobb lépés az egészség felé, nem is mindenki képes arra, hogy megtegye. Pedig állítólag csak az első lépés megtétele nehéz, utána már könnyebb elviselni a cigaretta hiányát. Viszont a dohányzás befejeztével a szervezet meghálálja nekünk a törődést, az utolsó cigi után már 20 perccel később csökken a vérnyomásunk, és helyreáll a pulzusunk. Így tehát a javaslatom: hagyd abba a dohányzást még ma. A kezelőorvosod biztosan szívesen segít az indulásban.

 

 

A kép forrása: icefront / Thinkstock

 

8. Jól alszanak

Ha az előző hét ponton végigmentünk, akkor a jó alvás az már szinte borítékolható, hogy bekövetkezik. A megfelelő mennyiségű és minőségű alvásnak rengeteg az előnye. Nem is tudnám felsorolni mindet, de azért példaként álljon itt néhány: másnap jobb hangulattal ébredünk, és könnyen tanulunk meg új dolgokat. Élesíti a memóriát és könnyedén fókuszálunk egy-egy helyzetre. Hosszú távon csökkenti a szívbetegségek kockázatát, és segít abban, hogy megfelelő maradjon a testtartásunk. Napi 7-9 óra alvás javasolt. Ahhoz, hogy ezt elérjük, tervezzük meg azt is, hogy mikor ébredjünk, és mikor térjünk nyugovóra. Érdemes úgy tervezni, hogy minden nap körülbelül ugyanabban az időpontban keljünk fel.

 

 

A kép forrása: Thinkstock

 

9. Erősítik az izmaikat   

Az erősítő edzés segít abban, hogy a zsír izomtömeggé váljék. Ez azt jelenti, hogy egy fél órás edzést követően még akkor is több kalóriát égetsz el, ha esetleg a nap 90 százalékában a kanapén fekszel, mint az, aki nem foglalkozik edzéssel. De ezek az edzések arra is jók, hogy ne hízzunk el, erősítik a szívet, a csontozatot. Végezz erősítő gyakorlatokat – például fekvőtámaszt, súlyemelést – legalább hetente kétszer. S az egészben az a legjobb, hogy el sem kell menni ehhez egy edzőterembe. A gyakorlatokat otthon is elvégezhetjük, akár tévé előtt.

 

 

A kép forrása: Thinkstock

 

10. Kimennek a szabadba

Irány a természet! Néhány perc napsütésben töltött idő megemeli a szervezet D-vitamin szintjét, s ez többek között azért előnyös, mert jót tesz a csontoknak, a szívnek és a jó hangulatnak. Ráadásul a kint tartózkodás azt jelenti, hogy valamennyire megmozgatod a testedet, ahelyett, hogy a TV, vagy a számítógép előtt punnyadnál. Egy korábbi tanulmányból kiderült, hogy azok, akik városi zöldterületen sétálgattak, nyugodtabbak voltak utána, mint azok, akik lakott területen tették ugyanezt. Így érdemesebb lehet parkokat választani, vagy mezei, esetleg erdei területeket.

 

 

A kép forrása: Thinkstock

 

11. Megőrzik egyensúlyukat

Ha fiatal vagy, és aktív, akkor ez könnyen megy, hiszen a jó egyensúly szinte alap: ennek köszönhetően tudod elkerülni a sérüléseket. De idősebb korban már „dolgozni” kell ezen, hiszen az ember könnyebben veszíti el egyensúlyát, aminek következtében elesik, és esetleg eltöri egy csontját. A jó egyensúly jó izmot, egészségesebb szívet és nagyobb önbizalmat is jelent. Mi segíthet egyensúlyunk megőrzésében? Szinte minden, ami mozgásban tart, így a jóga, a tai chi, de még a séta is.

 

 

A kép forrása: Thinkstock

 

12. Éberek  

Állj meg egy pillanatra, és gyönyörködj a szép tájban, érezd meg a rózsák illatát, halld a madarak énekét. Vagy egyszerűen csak maradj jelen a pillanatban, meditálj. Az éber figyelem csökkenti a stresszt, enyhíti a fájdalmat, és javítja a hangulatot. A tudósok mostanra már tudják is, hogy történhet ez, egy tanulmányból például kiderült, hogy akár 8 hetes rendszeres meditáció képes arra, hogy megváltoztassa az agyunk érzelmekkel, tanulással és memóriával kapcsolatban álló részeit. Még a mosogatás is jót tesz az agynak, ha tudatosan csinálod, és éber maradsz.

 

 

A kép forrása: Thinkstock

 

 

Forrás:

webmd.com

Felső kép: pixabay

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

....