Egészségjavító diéták

Egészségjavító diéták


Az egészséges táplálkozás hosszú távon nagyon előnyös, hiszen a jólétet célozza meg. Bár számos népszerű diétafajta létezik, köztük sok divatdiéta is megtalálható, de kevés az olyan, ami valóban pozitív hatással van a szervezetre. Minden diétának célul kellene kitűzni, hogy biztosítsa az egészséges táplálkozást, és elkerülje az egészségtelen ételek fogyasztását. A legtöbbünk talán már meg is találta azt a diétaformát, ami bevált. A mai írásommal azoknak szeretnék segíteni, akik még keresik az utat. Összeszedtem három olyan diétát, ami egyaránt biztosítja testünk szükségleteit, de gondoskodik az egészséges táplálkozásról is. Mindenki maga döntheti el, mely étrend felel meg az igényeinek. Érdemes olyat választani, amit könnyen betartunk. Viszont mielőtt belemennék a részletekbe: önmagában a diéta semmit sem ér, érdemes valamennyi testmozgást is végezni mellette a siker elérése érdekében. 

1. Magas fehérjetartalmú vegetáriánus étrend      

Hát bizony, vegetáriánusként elmondhatom, hogy egyáltalán nem egyszerű a fehérjét pótolni, de a jó hír az, hogy nem lehetetlen. Ez a diéta arra fókuszál, hogy minél több fehérjét vigyünk az étrendükbe, amelyet vegetáriánus forrásokból nyerünk. Sok vegetáriánus ember nehezen tudja kielégíteni a napi szükségletét fehérjedús ételekből, mert nem áll annyi rendelkezésünkre, amennyit szeretnénk. A sportolók, a növekvő gyermekek és azok, akik rendszeresen fitnesz- és edzésterveket követnek nagyobb bajban vannak, hiszen több fehérjére van szüksége a szervezetüknek.
Ahhoz, hogy megfelelő legyen a táplálkozásunk aminosavakat kell beszereznünk, mivel az aminosavak a fehérje építőkövei. Összesen kilenc esszenciális aminosavat kell tartalmaznia annak a fehérjében dús étrendnek, amire azt lehet mondani, hogy egészséges. Az esszenciális aminosavak a következők: hisztidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofán, és valin. A növényi ételek között is találni olyanokat, melyek teljes értékűek, vagyis mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazzák. Ilyen például a quinoa, a hajdina, az amaránt, a túró, vagy a szójabab és termékei. Ezek mellett sok olyan, fehérjében gazdag növényi táplálék is van, amiben megtalálhatóak bizonyos esszenciális aminosavak, ugyanakkor teljes értékűnek mégsem nevezhetőek – például babfélék, diófélék, teljes kiőrlésű gabonafélék, magvak, és egyes zöldségek. Érdemes tehát lecserélni időnként a rizst, és quinoát fogyasztani helyette. Olyan ételek is kiválóak lehetnek, mint a humusz, napon szárított paradicsom, gomba, mandula és görög joghurt.

 

2. Cukormentes diétaEz a diétafajta cukorbetegeknek is kiváló, mert vagy egyáltalán nem, vagy csak csökkentett mértékben tartalmaz cukrot. Egy adag étel kevés kalóriát tartalmaz, viszont az rendkívül egészséges ételekből tevődik össze: friss, rántott, vagy főtt zöldségekből, egy adag kölesből és köles alapú zabkásából, minimális gyümölcsből, babból, hüvelyesekből, lenmagból, joghurtból. A gyümölcs lehetőleg szintén csak kevés cukrot tartalmazzon, így érdemes almát, guavát, vagy papayát választani. Az étkezések alkalmával a mennyiség ne legyen túl sok, érdemes a napi adagot 5-8 részletben elfogyasztani. Így az alacsony kalóriabevitel ellenére sem fogjuk magunkat fáradtnak érezni.

 

3. Alacsony zsírtartalmú diéta     Az elhízás egyik „ajándéka” a magas koleszterinszint, így ennél a diétánál ennek csökkentése a cél. Arra kell koncentrálnunk, hogy a magas koleszterinszintet minél lejjebb vigyük, erre kiváló lehet a zab, fokhagyma és az áfonya. Ennél a diétánál elengedhetetlen, hogy elkerüljük a sült, és az olajos ételeket, a zsíros tejet, sajtot, a tejalapú desszerteket, mindent, aminek magas a zsírtartalma. Sovány tejet, csökkentett zsírtartalmú tejet és termékeket fogyasszunk helyette, cseréljük le a desszerteket joghurtra, a süteményt mézeskalácsra, és zsírszegény sütire.

 

 

Forrás:

archanaskitchen.com

Képek: pixabay

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

....