egy csipetnyi szeretet...

egy csipetnyi szeretet...


egy csipetnyi szeretet...avagy néhány gondolat a vegetáriánus táplálkozásról


Nagypapa mesél az unokáinak a háborús emlékeiből:

- Egyszer egy teljes századot tettem harcképtelenné, teljesen egyedül!

- Tényleg? Tüzér voltál?

- Nem, szakács...

 

Ha én nem is tettem harcképtelenné családom tagjait, de életem első süteményéről simán el lehetett mondani azt, hogy Ez bizony, még a kutyának sem kell. Még, ha nem is úgy készítettem, mint a kezdő háziasszony a mákos babot, hogy kettőt lapozott a szakácskönyvben, de valóban ehetetlen volt a Női szeszély, amit választottam. Elővettem egy –, a kezembe elsőként kerülő – szakácskönyvet, és elkezdtem lapozni. Alig tizennégy évesen, konyhai tapasztalat híján nem a nehézségi fokot néztem, hanem a sütemény nevének érdekes hangzását. Így találtam rá a Női szeszélyre, ami mint ahogy a neve is mutatja, elég szeszélyesre sikerült. A lépéseket –, amiket nem ismertem, és így lényegtelennek véltem –, egyszerűen kihagytam, ilyen volt például az is, hogy Süsd elő a tésztát! Mindent beletettem a tepsibe, és hogy mi lett a végeredmény? Egy ragacsos folyékony valami, ami nem akart összeállni, mint egy normális sütemény. Munkám gyümölcse bizony a kutya előtt landolt, aki két hétig kerülő úton közlekedett, mikor meglátott. Nyilván azt hitte, ki akarom nyírni.

Szóval, valahogy így kezdődött a kapcsolatom a konyhával. Aztán komollyá vált. És maradt az is. Sokáig azt hittem, és a környezetemben élők is, hogy cukrász leszek, de más irányba terelt a sorsom, és mostanra más módját választottam kreativitásom kifejezésének.

Ha jó étel, akkor nálam zöldség és az minden mennyiségben. Több mint harminc esztendeje erősítem a vegetáriánusok táborát, a kezdet nagyon nehéz volt: havonta legalább hatvanhatszor kellett megválaszolnom a Hogyha nem eszel húst, akkor mit eszel? kérdést, de mára szerencsére ez az állapot változott, hiszen egyre népszerűbb a vega konyha. Ennek a weboldalnak a létrejötte is azt a célt szolgálja, hogy a vegetáriánus életmódot népszerűsítse. 

 

No, de mi a túró az a vegetáriánus táplálkozás?

Bár nincs tudomásom arról, hogy akárcsak egy is vegetáriánus lett volna, de az szinte biztos, hogy táplálkozását már az ősember is kiegészítette gyümölcsökkel, bogyókkal, gyökerek­kel, és levelekkel. Maga a vegetarianizmus a latin eredetű vegetabilis, azaz növényi szóból származik. A vegetáriánus személyek növényi eredetű élelmiszerekkel táplálkoznak, elutasítják az állatok megöléséből származó termékek fogyasztását. Az első modern-kori Vegetáriánus Társaság 1847-ben, Angliában alakult meg, de maga a vegetarianizmus először Indiában, és tőle függetlenül az ókori görög világban jelent meg, és mindkét esetben vallási és filozófiai törekvések miatt. Indiában a lakosság egy része hagyományként követi táplálkozásában, és életszemléletében az erőszakmentességet, de a világ más területein is egyre többen választják a vegetáriánus étrendet.

 

Miért lesz valaki zöldevő?

A vegetáriánus életmód választásának különböző okai lehetnek. Sokan állatvédelmi szempontok miatt válnak vegává, másokat az egészséges életmód iránti elköteleződés hajt. Vannak, akik szellemi, vagy spirituális útra lépnek, és ott érik meg bennük az elhatározás. Az én döntésemet nem vallásos befolyásolás, vagy egészséges életre való vágy hozta meg, hanem nálam ez a felnőtté válás első lépése is volt. Egyfajta szabadságot adott, hogy végre eldönthetem, mit eszem, és jogomban áll azt venni magamhoz, amit szeretnék. Életem első komolyan – és önállóan – meghozott döntése az volt, hogy mostantól nem eszem húst. S ez annyira jól sikerült, hogy azóta életmódommá is vált.

 

Könnyű lépés a vallásosság felé

Ha valaki szeretettel, és áhítattal áldoz Nekem egy levelet, virágot, gyümölcsöt, vagy egy kis vizet, Én elfogadom azt –, mondja Krisna a Bhagavad Gítában. A felsorolásban nincs benne a hús, a hal, és a tojás sem, így hát Krisna hívei nem is ajánlanak az Úrnak ilyen ételeket.

A Krisna-tudatos hívő (bhakta) szeretete kinyilvánítása miatt ajánlja fel az ételt az Úrnak, de ez egy egyszerű emberi kapcsolatban is bekövetkezhet, sőt gyakran be is következik. Hiszen mi magunk is készítünk olyan ebédet a szeretteinknek, amivel szeretetünket kívánjuk kifejezni. Ilyenkor valójában nem az étel számít, vagy nemcsak az étel, hanem inkább a szeretet, és az odaadás, amivel az készült.

Évekig voltam tagja én is a Krisna-tudatos társaságnak, sőt a főiskolát is náluk végeztem, így nem kellett áttérnem a vegakonyhára, hiszen már előtte sem fogyasztottam húst.

 

Egészséges maradhat-e az, aki vegetáriánus lesz?

Érdemes a vegetáriánus életmódra fokozatosan rátérni, mivel így szervezetünk hozzá tud szokni az új ízekhez és alapanyagokhoz, és nem lesz hiányérzetünk a fogyasztásakor. A jól összeállított vegetáriánus étrend ugyanis harmonikus, változatos, teljes egész. Maga a vegetáriánus táplálkozás pedig egy harmonikus életmód, egy színes és ízletes kaland, amit a zöldségek sokszínűsége tesz még változatosabbá.

Szerencsére manapság különböző alapanyagok állnak rendelkezésünkre, ha főzni szeretnénk, és változatos, új ételeket akarunk kipróbálni. Amikor rátértem a vegetáriánus táplálkozásra, akkor még igen kevés alapanyagból, élelmiszerből tudtam csak választani. Főként szójatermékekkel, és azok származékaival lehetett pótolni a húst, és kísérletezgetni, de azokat egészségtelenné tette a hozzáadott nagy mennyiségű fűszerkeverék, amit muszáj volt ízesítőnek használni, hogy íze legyen az ebédnek. Szerencsére ez mára már változott.

Kutatások bizonyítják, hogy a vegetáriánusok ritkábban betegszenek meg, több energiájuk van, és jobb a fizikai erőnlétük is. A stresszt is jobban viselik, és nyugodtabbak társaiknál. Az valóban igaz, hogy az első évben, míg a szervezetem átállt a húsmentes életmódra nyolcszor voltam beteg, de azóta kicsattanok az egészségtől.

 

Kit nevezhetünk vegának?

Röviden: aki nem fogyaszt húst. De inkább tegyük tisztába a különböző vegetáriánus-típusok fogalmát, hogy könnyebb legyen a döntés annak, aki erre az útra kíván lépni, vagy táplálkozását kívánja növényekkel kiegészíteni:

1. Szemi-vegetáriánusok: Kizárólag a vörös húsokról, és a gyakori húsevésről mondanak le, de ők esznek csirkét és halat alkalmanként. Tejterméket és tojást pedig rendszeresen fogyasztanak.

2. Lakto-ovo vegetáriánusok: Hús egyáltalán nem szerepel az étlapjukon, de a tejtermékek, és a tojás igen.

3.  Lakto-vegetáriánusok: Tejterméket fogyasztanak, de húst és tojást nem. (Megjegyzem, én ez a kategória vagyok.)

4. Ovo-vegetáriánusok: Húst és tejtermékeket nem esznek, de tojást igen.

5. Vegánok: Alapelvük, hogy minden életet tisztelni kell, ezért kizárólag növényi eredetű táplálékot esznek. Elutasítják a megölt állatok húsát, és olyan termékeket sem fogyasztanak, amelyeknek bármi köze is lehet az állatokhoz, mint például  tej, tojás és méz.

6. Nyers vegán: Sütés, főzés nélkül elfogyasztott ételek, többségében friss, nem hőkezelt növényeket fogyasztó személy táplálkozása.

 

Miért jó főzni?

 • Mert egy csomó izgalmas dolgot csinálhatok közben: tanulhatom az angolt úgy, hogy angol nyelven nézek egy filmet; hallgathatom a kedvenc motivációs előadóim egyikét; kitalálhatok egy új karaktert a következő novellámba, vagy regényembe.
 • Mert fejleszti a kreativitásomat.
 • Mert összegyűjthetem a kitalált és a kedvenc receptjeimet, és írhatok saját szakácskönyvet.
 • Mert megtanulok bánni az ízekkel.
 • Mert megismerem más nemzetek ízvilágát és étkezési kultúráját azzal, hogy kipróbálom az ételeiket (ilyen a francia és az indiai is).
 • Mert örömmel tölt el, ha pillanatok alatt elfogy az étel.
 • Mert minden alkalommal belevarázsolhatok az ételbe egy csipetnyi szeretetet.

 

Felhasznált forrás, irodalom:

 • Bhagavad Gíta
 • vegabölcsességek: wikipedia
 • vicc: fun24.hu
 • kép: pixabay.com
Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

....