Egészséges szokások kialakítása

Egészséges szokások kialakítása


Mindannyian tudjuk –, hiszen hallottunk már róla ezerszer –, hogy a rossz szokásainkat elhagyva, jó döntéseket meghozva jobban érezhetjük magunkat a bőrünkben, és tovább is élhetünk. Lehet, hogy már megpróbáltál egy rövid időre változtatni az étkezési szokásaidon, vagy többet mozogtál, esetleg többet aludtál, lemondtál a dohányzásról néhány hétre, vagy olyan munkát vállaltál, ami kevésbé volt stresszes. Egy ilyen életvitel kialakítása, ha tartósan szeretnénk végezni, egyáltalán nem könnyű. De a kutatások azt bizonyítják, ha fokozatosan is, de magunk mögött hagyjuk a rossz szokásokat, és kicseréljük őket jókra, akkor az közelebb visz minket az egészséges életmód kialakításához és hosszú ideig történő fenntartásához.

Habár lehet olyan történeteket is hallani, amelyek visszaesésekről számolnak be, mégis jóval több ember tud mesélni sikereiről. A változás tehát lehetséges, és vannak jól bevált stratégiák, amelyek a cél felé visznek.

Minden, amit teszünk – vagy nem teszünk – hatással van életminőségünkre és az egészségünkre. Ez így volt a múltban, így van a jelenben és így lesz a jövőben is. Egészségünkre odafigyelve csökkenthetjük a leggyakoribb betegségeket, például a szívbetegségeket, a stroke-ot, rákot, 2-es típusú cukorbetegséget és az elhízást.

A legfontosabb az, hogy ismerjük fel a jelenlegi szokásainkat. Csak így tudunk változtatni rajtuk, esetleg néhányat kicserélni másra.

 

 

 

Ismerd fel szokásaidat!

A rendszeres tevékenységek, mint például a fogmosás, a reggeli kávé, vagy az esti italozás, idővel szokásokká válnak. Az ismétlődő viselkedések, tevékenységek, amiben jól érezzük magunkat, a napi rutinunkká váltak, és így ha szeretnénk ezeket a szokásokat elhagyni, akkor azt nagyon nehéz megtenni. A szokások gyakran automatikussá válnak, különösebb gondolkodás nélkül alakulnak ki bennünk.

Az első lépés egy rossz szokás kiiktatásához az, hogy tudatosítsuk magunkban: mi az, amit rendszeresen csinálunk. Nevezzük meg azt, hogy melyik az a szokás, amiről le akarunk mondani. Például: dohányzásról való leszokás. Ez kétségkívül egészségtelen tevékenység.

Ismerjük fel azt is, hogy vajon miért választunk egészségtelen szokásokat, amelyeken később majd változtatni szeretnénk?

 

 A futás jó szokás.


Lehet, hogy túl sokat eszünk tévézés közben, vagy csatlakozunk egy barátunkhoz a cigarettaszünetben, épp egy olyan pillanatban, amikor egyébként nem is kívánjuk a cigarettát. Ahhoz, hogy ezek helyett a szokások helyett másokat alakítsunk ki, terveket kell készíteni, változtatni kell a jelenlegi állapoton. Erre jó lehet, ha nem kapcsoljuk be a tévét, amikor eszünk, mert kutatások bizonyítják, hogy az ember jóval többet eszik, amikor lefoglalja magát valamivel. Észre sem vesszük ilyenkor, hogy már jóllaktunk. Vagy ne a dohányzó barátunkhoz csatlakozzunk, hanem olyanhoz, aki valamilyen egészséges tevékenységet végez. Például sétál ebéd után, vagy jógázik munkahelyen a szünetben.

 

Készíts egy tervet

Ez a terv apró, reális célokból álljon, és konkrét lépéseket tartalmazzon, amelyeket meg fogsz tenni a siker érdekében.

Például ne szaladj ki ebédszünetben a gyorsétterembe valamit vásárolni, hanem otthonról vigyél ebédet, ami nyilván sokkal egészségesebb. Ezzel pénzt és időt is spórolsz, így a fennmaradó szünetben akár sétálhatsz is egyet. Amikor csak lehetséges, mondj nemet az egészségtelenre, és mondj igent az egészségesre. Ez utóbbi a jó választás.

 

 Írj le mindent!


Gondold át, mire lesz szükséged a sikerhez. Hogyan változtathatsz a körülötted lévő dolgokon, hogy támogatni tudd a céljaidat? Előfordulhat, hogy kísértésbe esel, amikor elmész például egy pékség előtt, de ezeket hagyd figyelmen kívül. Nézd inkább a szép épületeket, a tájat, gondolj valami másra.

A kutatások azt is bizonyítják, hogy azok, akik szeretteiket, esetleg barátaikat is bevonják az életmódjuk megváltoztatásába, nagyobb és gyorsabb sikert érnek el. Főként, ha támogató a családod, és akár még csatlakozik is hozzád. Ne félj tehát megosztani velük a terveidet.

Minden sikerrel együtt jár az akadály is, így erről se feledkezz meg, amikor a terveidet írod össze. Gondold át, mi akadályozhatja meg az egészségesebb életre tett erőfeszítéseidet. Hogyan tudsz egészséges döntéseket hozni váratlan helyzetekben is, vagy stresszes időkben, vagy ha a régi szokások hívnak?

 

Maradj az úton     

Mondhatnám úgy is: légy kitartó! Ha pozitív dolgok, élmények érnek, akkor minden változás könnyűnek tűnik. De bizony lesznek olyan esetek is, amikor felmerül benned az, hogy megéri-e egyáltalán?

Fontos, hogy azonosítsd a negatív gondolataidat. Miért hiszed azt, hogy nem sikerülhet? Mi az, ami akadályként jelent meg előtted? Alakítsd a negatív elképzeléseidet reális, eredményes, pozitív gondolatokká.

 

Melyik utat választod? 

 

Az, ha jegyzeteket készítesz, esetleg mindent leírsz, segíthet. Vezess naplót, vagy esetleg használj valamilyen számítógépes programot, mobilalkalmazást erre a célra. Jegyezd fel a napi étrendedet, a testmozgást, stressz-szintet, és az alvási szokásaidat. Egy tanulmányból – amely olyan embereket figyelt meg, akik legalább 30 kilót fogytak, és tartották is a súlyukat – kiderült, hogy ők nyomon követték a fejlődésüket, és erről írásos feljegyzéseik is voltak.

Ha folyamatosan figyeled magad, a viselkedésed, gyakorlod az önkontrollt, könnyebb helyzetbe kerülsz, ha közben akadályba ütközöl, mivel felismered, mi lehetett a probléma. Az önkontroll ugyanis kifejleszti azt a képességet, hogy más módon cselekedjél, és jól reagálj bizonyos nemkívánatos helyzetekre.

 

Gondolj a jövődre

Bár egyre többet hangoztatják, hogy élj a mának, azért nem árt, ha tisztában vagy azzal, mit szeretnél elérni a jövőben. Ebben a témában a jövőben való elmerülés nagyjából arról szól, hogy óvatosan bánj a jutalmakkal. Egy-egy sikeres lépést érdemes „megünnepelni”, hogy jó érzésed legyen tőle, de azért vigyázz, mert az azonnali – még a legkisebb jutalom – is problémákat hordozhat magában. Túl sok evés, túl sok ivás, nagy vásárolgatás, pénzköltés. Ezért, ha lehet, csak kisebb ajándékokkal lepd meg magad. Fél kiló fogyás után ne két pizza legyen a jutalmad.

 

Gondolj a holnapra is, egészséges szokások kialakításánál ne csak a mában élj!

 

Akár el is halaszthatod a jutalmad, és meghozhatsz helyette olyan döntéseket, amelyek hosszú távon kifizetődőbbek a számodra. Például, ha arra összpontosítasz, hogy egy változás akár meggyógyíthatja a testedet is, vagy javíthatja az életedet, és segíthet. Ha abbahagyod a dohányzást, akkor a szívroham kockázata már 24 órán belül csökken. A stressz csökkentése akár jobb kapcsolatokat is eredményezhet. Még a táplálkozás és a fizikai aktivitás kismértékű javulása is csökkentheti az egészségügyi kockázatokat és meghosszabbíthatja az életedet.

 

Legyél türelmes

Néha, amikor egészségesebb szokásokat próbálsz felvenni, előfordulhat, hogy már meglévő egészségügyi problémák akadályoznak. Például az olyan mentális egészségi állapotok, mint a depresszió és a szorongás egészségtelen viselkedéshez köthetők. Ebben az esetben egy egészségügyi szakember együttműködhet veled, hogy segítsen megoldani a mögöttes problémákat, és ezzel könnyebbé teszi számodra a változást, és elősegíti, hogy sikeresebb legyél a célod elérésében.

 

 A jóga sokat segíthet, hogy gyakorold a türelmet.


Soha nem késő új életet kezdeni. Sosem vagy túl rossz formában ehhez, nem vagy túlsúlyos, vagy túl öreg ahhoz, hogy elkezdd a változást. Próbálj ki különböző stratégiákat, amíg meg nem találod a számodra legmegfelelőbbet. Lehet, hogy a dolgok nem a tervek szerint alakulnak, és ez rendben van. A rossz szokás is alakult egy ideig, míg rutinná vált. Így van ez a jó szokások kialakításával is. Egy új szokás kialakítása átlagosan 66 napot vesz igénybe, de ez szokástól is függ, van olyan, ami 18-20 nap, van, ami 254 nap alatt hozhat változást. A változás ugyanis egy folyamat. A legfontosabb az, hogy haladjunk előre.

 

 

Forrás:

newsinhealth.nih.gov

Képek: pixabay

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

....