Főszerepben: az édesburgonya
Az édesburgonyát nemcsak azért érdemes fogyasztani, mert finom, de rengeteg más jó tulajdonsága is van. Ismerkedjünk meg ezzel a rendkívül sokoldalú és egyre népszerűbb zöldséggel.
Az édesburgonyáról
Az édesburgonya a szulákfélék nemzetségébe tartozik, vagyis a burgonyavirágúak rendjének egy családja. A burgonyavirágúak pedig a valódi kétszikűek csoportjába tartozó klád 5 családdal, 165 nemzetséggel, 4080 fajjal.
A világ minden részén másként hívják ezt a zöldséget. Spanyol nyelvterületen batáta, Mexikó környékén camote, Polinéziában, Óceániában kumara. Magyarországon az elnevezése eléggé megtévesztő, mert a burgonya az gumó, az édesburgonya pedig maga a gyökér. Külsőleg hasonlítanak ugyan egymáshoz, de az édesburgonya hosszúkás alakú.
Kolumbusz Kristóf második útján a hajójának fedélzetén már ott voltak az édesburgonya gumói, amit a hajón utazó bennszülöttek egyszerűen csak patata-ként emlegettek. Kolumbusz megkóstolta és ízlett neki, ezért úgy döntött: elhozza Európába a batátát. Az édesburgonyát elsősorban a gumójáért termesztik, mely igazi gyökérgumó, a föld alatt a növény gyökereinek megvastagodásával keletkezik. A gumó a fényen nem fejlődik. Alakja és gumójának hossza változó, alakja lehet a gömbölyűtől az orsóformáig a hengeresen át, szinte minden alakban. A mérete a néhány centistől a huszonöt-harminc centimétert is elérheti. Előfordulnak termésében a másfél kilót elérő gumók is! A batáta gumójának jellemzője, hogy a gumók vége általában kihegyezett. Két fő fajtája ismert, az egyik világos húsú és lilás héjú, ennek íze hasonlít a gesztenyéhez, míg a másik fajta narancssárga húsú és sárgás héjú, íze pedig olyan, mint a sütőtöké.
Az édesburgonya a trópusi klímát kedveli, ezért Európában nem termesztik. Őshazája Peru, de az Újvilág számos körzetében is termesztik. Főként az Egyesült Államokban, a trópusi Amerika Államaiban, Japánban, Kínában, valamint Óceánia szigetvilágának déli részén. A legnagyobb édesburgonya-termelő Kína, de mára már a világ minden táján fogyasztják. Levelei általában szív alakúak, vagy karéjosak, vagy fogazottak.
Hűtőben nem szokás tárolni, mert megkeseredik, bár a száraz, hűvös helyet kedveli. Hámozás után pedig tegyük vízbe.
Miért jó az nekünk, ha édesburgonyát fogyasztunk?
1. Mert változatosan elkészíthető: Főzhetjük, süthetjük, keverhetjük sült zöldségek közé, de süteményeket, édességeket is készíthetünk belőle. Jól harmonizál a gyömbérrel, a fahéjjal, a lime-mal és a kókusszal.
2. Tápláló és egészséges: Magas a szénhidrát, fehérje, A, B, C-vitamin tartalma, viszont a glikémiás indexe alacsony. Gazdag béta-karotinban, és proteinben is. Energiatartalma 100 grammban 117 kalória. Antioxidánsai segítik megőrizni a fiatalságot.
3. Egy adag édesburgonya akár a napi A-vitamin szükségletünk hétszeresét képes biztosítani (kizárólag béta-karotin formájában). Kiváló B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, C-vitamin, rost, mangán, magnézium, kálium és rézforrás. Emellett jó E-vitamin, réz, fehérje és vasforrás.
4. Javítja az inzulinérzékenységet és a vér glükózszintjét a 2-es típusú cukorbetegségben.
5. Hatásos a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések csökkentésében.
ÉDESBURGONYA-PITE
Ha már édesburgonyáról beszélünk, akkor természetesen érdemes kipróbálni és megkóstolni a népszerű pitét.
Az elkészítéshez elsődleges teendőnk, hogy előmelegítsük a sütőt 180 fokra, ezt követően pedig készítsük elő a pite-formánkat, vajazzuk ki, és lisztezzük. Bár a hagyományos amerikai receptek többségében meg kell vásárolni a tésztát, természetesen azt otthon is elkészíthetjük. Ehhez a hozzávalók a következők:
Tészta hozzávalói:
- 225 gramm mandulaliszt
- 1 evőkanál kókuszliszt
- 1/4 teáskanál só
- 250 gramm kókuszzsír, vagy vaj
- 75 ml víz
Összegyúrjuk a tésztát; könnyen gyúrható legyen, de ne ragacsos. Ha szükséges, lehet hozzáadni egy kis vizet, vagy több lisztet. Pite-formában elősütjük. (Sütőpapírral fedjük le a tésztát, és sütőbabot öntsünk a tetejére, elkerülve, hogy felhólyagosodjon.)
Töltelék hozzávalói:
- 50 dkg édesburgonya megfőzve, összetörve
- 12 dkg vaj
- 20 dkg cukor
- 1 dl tej, vagy tejszín
- 2 tojás
- fél teáskanál szerecsendió
- fél teáskanál fahéj
Először a vajat és az édesburgonyát dolgozzuk össze, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és simára keverjük. Ráöntjük az elősütött tésztára, majd 50-60 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával kell ellenőrizni, hogy jó-e már. Lehűtve tálaljuk.
Megjegyzés: Édesburgonya esetén a cukorral óvatosan kell bánni, mert maga a burgonya is édes. Így ha valaki kevésbé édesen szereti, akkor a cukor egy része el is hagyható.
Forrás:
wikipedia.org
Képek: pixabay
Magazin cikkek