Spenótos-ricottás lasagne

Spenótos-ricottás lasagne


Spenótos-ricottás lasagne

Hozzávalók:

Spenótos-ricottás öntet:

40 dkg spenót (friss, vagy mirelit; friss spenót esetében érdemesebb nagyobb mennyiséget használni, mivel összeesik)

25 dkg ricotta

2 gerezd fokhagyma, vagy fokhagymapor

1 teáskanál kókuszolaj

3 dl főzőtejszín

 

Besamel mártás:

4 evőkanál liszt

8 dl tej       

10 dkg vaj

bors, őrölt szerecsendió, só

                                      

További hozzávaló:

Lasagne tészta: ennek mennyisége a rétegezéstől függ, 3 réteg esetén 12 db, 4 réteg esetén 16 darab 

40 dkg reszelt sajt

 

 

Elkészítés:

1. lépés: Az apróra vágott fokhagymát a felforrósított kókuszolajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a kiolvasztott spenótot, vagy a friss spenótot. 10-15 percig pároljuk, hozzáadjuk a tejszínt, megsózzuk, majd lehúzzuk a tűzről, és langyosra hűtjük. Ha friss spenótot használtunk, akkor kézi mixerrel turmixoljuk. Amikor már langyos, hozzáadjuk a ricottát.

2. lépés: Amíg hűl a spenótos, ricottás öntet, addig egy másik lábasban elkészítjük a besamel-mártást. Ehhez felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a lisztet, és keveredve fehéredésig pirítjuk. Hozzáöntjük a hideg tejet, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, és habverővel kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik.

3. lépés: Összeállítás: Egy téglalap alakú tepsibe vékony réteg spenótos öntetet kenünk, erre egy réteg lasagne tésztát teszünk. Megint spenót következik, erre jön egy kis besamel, reszelt sajt, majd megint tészta, és kezdődik elölről, amíg az anyagok el nem fogynak. Spenót, besamel, reszelt sajt, tészta… és így tovább. A tetejére utolsó rétegként én besamel mártást szoktam tenni, majd erre jó sok reszelt sajtot szórok.

 

JÓ, HA TUDOD!

Egy rétegre én általában 4 darab lasagne tésztát szoktam használni, de ez függ a tepsi méretétől is. Kisebb tepsi esetén elég lehet 3 darab is. A tésztákat ne egymás tetejére tegyük, hanem egymás mellé, s én a lukakat is be szoktam tömni tésztadarabokkal. Fontos!!! Elvileg a lasagne tésztát NEM kell megfőzni, mivel az öntettől megpuhul sütés közben. De ha te nem bízol ebben, akkor elő is főzheted. Ebben az esetben elég 2-3 percig főzni a vízben, mert sütés közben is puhul.

 

4. lépés: Ezt a lépést egy kedves volt lengyel kolléganőmtől tanultam, akinek otthonában segítettem főzni pár éve az ebédet rendelőknek. A lasagne akkor a legfinomabb, ha összeállítás után, sütés előtt legalább egy órát pihentetjük. A kolléganőm 3 órát szokta pihentetni az összeállított anyagot, így már ez alatt is puhul a tészta, és jobban összeérnek az ízek.

 

5. lépés: 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük. A lényeg az, hogy aranybarna legyen a teteje, de a sütési idő függ attól is, hogy milyen sütőnk van, ezért azt javaslom, hogy nézzük meg időnként, hátha hamarabb elkészül.

 

6. lépés: Amikor elkészült a lasagne, ne essünk neki azonnal, fogyasztás előtt várjunk 15-20 percet, mert akkor áll össze. Ezt a lépést pedig Fördős -től (televíziós személyiség, gasztroblogger) tanultam. Jó étvágyat!

 

 

Forrás:

A kép illusztráció; a pixabay oldalról van

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

....