Vegának nevelt kedvenceink, 1. rész

Vegának nevelt kedvenceink, 1. rész


A mai napig hatalmas vitákat vált ki az emberekből, hogy mivel etessük háziállatainkat. Vajon a kutyák és macskák lehetnek-e vegetáriánusok, vagy vegánok?

A kérdésnek van értelme, hiszen emberek milliói mondanak le a hús fogyasztásáról, vagy csökkentik a napi adagjukat, sokan annak érdekében, hogy védjék az egészségüket, vagy védjék bolygónkat. Magától értetődik, hogy egy vegetáriánus ember szeretné, ha házi kedvence is kevesebb állati eredetű terméket fogyasztana. Hiszen mint a kutatásokból kiderült az állateledel bizony óriási hatással van a bolygónk állapotára. A rossz hír azonban az, hogyha vegetáriánus életmódra szeretnéd kis kedvencedet nevelni, akkor a kutya, és a macska nem a legjobb választás. Őket teljes vega életmódra nem helyes rászoktatni.

 

Lehetnek-e vegetáriánusok a kutyák és a macskák?

Először is: sem táplálkozási szakértő, sem állatorvos nem vagyok, csupán egy vegetáriánus érdeklődő, egy olvasó, aki szeret kutatni egy-egy témakörben, és utánajárni néhány érdekességnek. Tehát ezek az összegzések tájékoztató jellegűek, és célszerű kikérni egy állatorvos véleményét, mielőtt úgy döntünk, változtatunk háziállataink életmódján.

Az azonban több vizsgálat eredménye által száz százalékban kijelenthető, hogy a macskák NEM lehetnek vegetáriánusok, sem vegánok. A macskák azért, hogy élni tudjanak, és egészségesek, erősek maradjanak, húst kell, hogy egyenek. Ezzel tudják kielégíteni minden táplálkozási szükségletüket. Különösen az A-vitamin, a taurin, a karnitin és az arginin hiánya lehet veszélyes számukra, ezek pedig a növényi eredetű fehérjékben nem találhatók meg jelentős mennyiségben. Egy macska nem képes boldogulni hús nélkül. Amikor egy macskát eltiltasz a hús fogyasztásától, akkor sajnos azzal jelentősen megrövidíted az életét. Ne tedd ezt vele! Még a legkisebb hiány is életveszélyes lehet számára, mivel ha argininhiány lép fel – és ez már akkor bekövetkezhet, ha egyetlen étkezésből hiányzik az arginin – akkor a macska remegni kezd, görcsrohamai lesznek, órák múlva kómába esik, és ha nem tudjuk gyorsan pótolni a hiányt, akkor bele is halhat. Mint ahogy te is eldöntötted szabadon, hogy vegetáriánus leszel, hadd döntse el ő is, hogy mit szeretne enni. Egy húsevő állatot nem szabad zöldség étrendre szoktatni. A macskának éppúgy joga van szükségletei kielégítéséhez, mint bármely más állatnak. A macskáknak húsra van szükségük. Ráadásul a macska vadászni is szeret, és ez akkor is fontos számára, ha vegetáriánus életmódhoz akarjuk szoktatni.
S mi a helyzet a kutyákkal? Lehetnek vegetáriánusok, vagy vegánok?

Talán velük könnyebb a helyzetünk. De…!

A kutyák olyanok, mint mi. Mindenevők. Éppen ezért hozzánk hasonlóan egy kutyus is elboldogul a vegetáriánus étrenddel. Azonban ezzel is van egy kis probléma. Táplálkozási szükségleteik – csak néhány példát említek: a megfelelő mennyiségű kalória bevitele, a kalcium, a zsír, a fehérje, a B-vitamin és még millió más szükségletük – nagymértékben eltérnek a miénktől. Bonyolult, gondosan megtervezett erőfeszítést igényel a megfelelő vegetáriánus étrend kialakítása egy kutya számára. Bár vannak kereskedelmi forgalomban kapható vegetáriánus kutyaeledelek, de hát az mégsem lehet tartósan az igazi. Ezért, ha mégis azt szeretnénk, hogy kutyusunk vega legyen, érdemes előtte konzultálni egy állatorvossal, és az alapján dönteni. Hiszen az a legfontosabb, hogy mi felel meg kutyánk igényeinek. Egyébként a kutyáknál az aminosavak – köztük főképp a taurin – hiánya jelenthet komoly problémát. Ez a korábbi években szívbetegséget okozott a kutyáknál, mostanra valamennyit változott a helyzet, hiszen hála a minőségi kutyaeledeleknek, abból pótolható a taurin. Ahhoz viszont, hogy energiaszükségletüket telített állati zsírok hiányában kielégítsék, általában nagy mennyiségű gabonafélére van szükség, ami viszont növelheti a cukorbetegség kockázatát. Eközben néhány friss jelentésből kiderült, hogy a gabonamentes diéta sem jó, mivel a szívbetegség fokozott kockázatára lehet számítani, bár hogy ez mitől lehetséges, azt nem állapították meg pontosan. Említésre méltó az is, hogy a csak zöldségalapú étrend túl magas rosttartalma miatt szintén nem megfelelő táplálékforrás. Az optimális rostszint 5% alatt van, az ennél magasabb szint pedig bélrendszeri problémákat okozhat. Ide tartozik a felszívódási zavar, a krónikus hasmenés és a székrekedés (ironikus módon egyes kutyák mindkettőtől szenvednek!). 
Vagy ha te vegetáriánus vagy, és egyáltalán nem szeretnél húst fogyasztó élőlényt látni az otthonodban, akkor van még egy megoldás.

Tarts otthon vegetáriánus kisállatot!

Van hét olyan háziállat, amely bírja a húsmentes életmódot, aki rendkívül jól elboldogul a vegetáriánus, vagy akár a vegán étrenddel, és így könnyen csinálhatunk belőlük is vegákat. A jó hír az, hogy könnyen kiválaszthatjuk kedvenceinket, mivel szőrös, tollas és pikkelyes kisállatok között is van olyan, amelyet rá tudunk szoktatni vegetáriánus táplálkozásra.

Róluk a következő részben esik majd szó.Forrás:

dogcentral.org

Képek: pixabay

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

....