Süssünk sósat


Szezámmagos-mákos rúd

Nagyon sokáig elálló, és nagyon finom, omlós tésztából készült sós sütemény. Ebből a mennyiségből sok lesz.

Megjegyzés: A tészta fagyasztható, tehát ha esetleg soknak találod, le is fagyaszthatod, és amikor szeretnéd megsütni, csak elő kell venni, várd meg, míg kienged, és utána készítsd el a fenti leírás szerint.

 

Hozzávalók:

  • 40 dkg finomliszt
  • 40 dkg rétesliszt
  • 50 dkg Ráma margarin
  • 1 csomag sütőpor
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 125 ml tejföl
  • 1 púpozott kávéskanál só
  • 8 dkg – nem darált – mák


Tetejére:

szezámmag

tejszín (egy kis doboz)

 

Elkészítés:

A hozzávalókból keményebb tésztát gyúrunk. Kinyújtjuk téglalap alakúra, mert úgy könnyebb lesz vágni.

A tetejét megkenjük tejszínnel (az egész doboz tartalmát elhasználjuk erre), majd megszórjuk bőven szezámmaggal.

Derelyevágóval szeleteljük fel vékony rudakra, és előmelegített sütőben megsütjük. Mivel ez omlós tészta hamar készen van, nem szabad sötétszínűre sütni.

 

 

Sajtos kocka

Hozzávalók:

  • 35 dkg finomliszt
  • 15-20 dkg vaj
  • egy kis pohár tejföl

 

Elkészítés:

A lisztbe belemorzsoljuk a hideg vajat, vagy margarint. Ízlés szerint megsózzuk, és egy pohár tejföllel összegyúrjuk. (A tejfölt érdemes adagolni, mert nem biztos, hogy a teljes mennyiségre szükségünk lesz.)

Nem kell pihentetni. Kinyújtjuk, megkenjük a tetejét olvasztott vajjal és hajtogatjuk. (A teljes kenéshez összesen 5 dkg vajra lesz szükségünk, tehát azt kell három részre osztani, mivel 3-szor fogjuk hajtogatni a tésztát, és mindnél le kell kennünk. Ha a süteményt sajtosabban szeretnénk, akkor az egyik nyújtásnál akár még reszelt sajttal is megszórhatjuk a vajat, és úgy hajtogassuk.)

 

(Hajtogatott leveles tészta: Lisztezzük a munkafelületet, de ne nagyon; tegyük rá a tésztát. Nyújtófával téglalapra nyújtjuk, és ügyeljünk arra, hogy megjegyezzük, honnan hova, melyik irányból hajtogatjuk. MINDIG UGYANÚGY KELL VÉGEZNI A HAJTOGATÁST! Hajtogatott leveles tésztaként ugyanis fontos, hogy mindig ugyanazzal a mozdulattal végezzük a műveletet, tehát például lentről fel, fentről le, jobbról balra, balról jobbra. – Ez úgy néz ki, hogy a téglalapra nyújtott tésztát félig felhajtjuk lentről fenti irányba, majd fentről lenti irányba, szintén félig, utána jobbról balra félig, majd balról jobbra félig, és így egy aranyos kis csomagot kapunk. – Újra hűtőbe tesszük, és ezt a hajtogatást fél óra elteltével 3-szor ismételjük meg úgy, hogy először kinyújtjuk a tésztát téglalapra, majd hajtogatjuk a fent leírt műveleti sorral. Az egyes hajtogatások között kell eltelnie a fél órának. A tészta szélei olyan egyenesek legyenek téglalapra nyújtáskor, amennyire csak lehet. Nyújtás: sodrófával nyomjuk le először a felső, utána az alsó végét, majd a közepét két helyen. Ezután nyújtjuk ki téglalapra, ügyeljünk a szélekre és hajtsuk fel az oldalait, ahogyan korábban is tettük. Az utolsó hűtés után folytatjuk a sajtos kocka készítését.)

 

Az utolsó hajtogatás után frissentartó fóliába tekerjük és egy éjszakát a hűtőszekrényben pihentetjük. Másnap kivesszük a hűtőből, kinyújtjuk, a tetejét megkenjük egy kis vajjal, majd megszórjuk bőven reszelt sajttal, és nem túl nagy kockára vágjuk fel, pizzavágóval, vagy derelyevágóval.

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a sajtos kockákat.

200 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük, de ne legyen túl sötét a színe.

A sajtos kocka sokáig eláll.

 

 

Túrós pogácsa

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 50 dkg túró
  • 25 dkg vaj, vagy margarin
  • 1 csomag sütőpor (a lisztbe keverve)
  • só ízlés szerint
  • kis pohár tejföl

 

Elkészítés:

Összegyúrjuk a hozzávalókat, és egy órát pihentetjük hideg helyen.

Másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

Sütőlemezre fektetjük őket, megkenjük tejföllel a tetejüket, és közepes tűznél aranysárgára sütjük. (Ha sütőpapírt használunk a sütéshez, akkor nem kell kikenni a tepsiket, de ha nem, akkor érdemes vajjal és liszttel kikenni, mielőtt a tepsibe helyezzük a pogácsákat.)



Forrás:

Képünk illusztráció, a Wikimedia Commons oldalról van.

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

....