Vegának nevelt kedvenceink, 2. rész

Vegának nevelt kedvenceink, 2. rész


A vegetáriánus kisállat tartásának előnyei   

Miért fogadjunk örökbe vegetáriánus háziállatot? Nos, ennek oka egyszerű. Az állatmenhelyeken a legtöbb ember a kutyákat és a macskákat keresi, és figyelmen kívül hagyják a többi cuki állatkát. Pedig őket többnyire az ajtók közelében helyezik el, hogy felfigyeljen rájuk az örökbefogadó, mégis csak nehezen szúrnak szemet. Ilyen a nyuszi, vagy a tengerimalac, akik szintén vágynak a jó otthonra, egy kedves, befogadó családra.

A háziállat-tartás rengeteg előnnyel jár, állítólag kevésbé stresszes az olyan ember / család, akinek van egy szőrös, tollas, vagy pikkelyes jó barátja. A gyerekeknek sok esetben önbizalmat adnak, míg a felnőtt ember a vérnyomása megfelelő állapotát érheti el a segítségükkel.

A vegetáriánus kedvtelésből tartott állatoknak nyilvánvalóan számtalan előnye van. Például pénztárcakímélőek, s ez a mostani gazdasági állapotban nem nagy baj. Hiszen sokkal kevesebbet esznek, és olcsóbban is beszerezhető az étel, amit fogyasztanak. Ráadásul, ha van kertünk, sok zöldséget magunk is megtermelhetünk, és abból a kis háziállatot is táplálhatjuk.       

Ami még fontos előny… nagyon aranyosak!
Adok néhány ötletet, tippet arra, hogy vegetáriánus háziállatnak milyet érdemes választani. Hét nagyszerű, és csodálatos kisállat következik, akik minden bizonnyal sok örömet, és szórakozást hoznak a családunkba.

 

A 7 legjobb vegetáriánus háziállat

Nyúl: Ezekről a puha, imádnivaló kisállatokról úgy tartják, hogy kezdő háziállat-tartóknak kiváló családtag lehet. A nyulak sok különleges törődést és odafigyelést igényelnek, de tökéletes társak egy család számára. Habár a nyúl megrágcsál mindent, ami elé kerül, de főleg a zöld növényeket kedveli. Szénát, szárazeledelt és zöldségeket esznek, így még csak változtatni sem kell az étrendjükön.

Hörcsög: Nincs is cukibb családtag egy hörcsögnél. Őket viszont ne nagyon tartsuk, ha apró gyerek is van a családban, vagy tartsuk távol tőle. Mert ha esetleg durván érintik meg őket, akkor megrémülnek, és ijedtükben haraphatnak. Viszont egy hörcsög rendkívül szórakoztató társ, aki mellett nem lehet unatkozni. Sok izgalmas trükk végrehajtására is képesek, így valamennyire taníthatók. Ami pedig a táplálkozását illeti: magvak, gyümölcsök és zöldségek a kedvencei. Noha adható neki állati eredetű étel is, mint például édesvízi halak, szöcske, kutyatáp, sajt, túró, ezek azonban elhagyhatók. Arra viszont ügyeljünk, hogy a hörcsög mindenből megkapja a megfelelőt, változatos, természetes fehérjeforrást is biztosítsunk számára, mert a nem megfelelő táplálkozás kihatással van hörcsögünk egészségére.

Tengerimalac: Ha társasági állatot keresel, egy tengerimalac lehet a tökéletes társ számodra! Mindennap sok interakcióra van szükségük, de meghálálják a gondoskodást. Növényi táplálékkal, főleg fűfélékkel, szénával, ritkábban gyümölcsökkel, zöldségekkel táplálkozik.

Leguán: Olyan kisállat-tulajdonosok számára, akiknek korlátozott helyük van, nem javasolt, mert egy leguán 1,2-2 méter hosszúra is nőhet. A zöld leguánok szigorúan vegetáriánusok, táplálékuk főleg levelekből, gyümölcsökből, bogyókból áll. Sokáig élnek, ezért készülj fel egy hosszú távú kapcsolatra.    

Egér: Igen, tudom, az egerek mindenevők, szó szerint bármit megesznek. Előnyben részesítik azonban a gyümölcsöt, a magvakat és a gabonákat – naponta akár 15-20 alkalommal is fogyasztanak belőlük. Így tehát az egér boldogan elél csupán vegetáriánus étrenden.

Guppi: Halkedvelőknek itt egy halfajta, amely a növényi alapú pelyhekből álló vegetáriánus étrendet választaná, ha tudna a mi nyelvünkön beszélni. Néha-néha akár salátával, vagy uborkával is megkínálhatjuk őket. Az akváriumok tisztántartása viszont kötelező, ez egy kis odafigyelést igényel, de megéri, mert a guppi az egyik legkönnyebben tartható halfaj.

Papagáj: Természetesen a madarak megeszik a rovarokat, de a papagájok jól érzik magukat a friss gyümölcsökből, zöldségekből, gabonákból, magvakból álló vegetáriánus étrenddel.Forrás: 

dogcentral.org

Képek: pixabay

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

....