Természetes vitaminforrásaink, 13. rész

Természetes vitaminforrásaink, 13. rész


Sorozatomban azt a 13 vitamint ismertetem, amelyet a tudomány is számon tart, és amik nélkülözhetetlenek az egészséges emberi szervezet számára. A most következő részekben megismerjük a B-komplexnek nevezett teljes B-vitamin-csoportot, amelybe az összes B-vitamin módosulat beletartozik. Utolsó ebben a csoportban a B12-vitamin.

B12-vitamin vagy B12-vitamin (kobalamin) vízben oldódó vitamin. B12-vitamin a kereskedelemben cianokobalamin formában érhető el, ami átalakul természetes formájába. Felszívódásához a nyálban lévő haptokorrin és az intrinsic-faktor szükséges. Az intrinsic-faktort a gyomorfalban lévő sejtek választják ki. A kobalamin nevet a kobalt nevű vegyületről kapta, amit nyomelemként tartalmaz. A vitamin cianidot is tartalmaz olyan kicsiny mennyiségben, ami a szervezet számára ártalmatlan. A tévhittel ellentétben a B12-vitamint nem a növényevő állatok termelik, egyedül bizonyos baktériumok és archeák képesek az előállítására. Ezek a mikroorganizmusok megtalálhatóak azokon a növényeken, amelyeket a növényevő állatok megesznek; aztán bekerülnek az állatok emésztőrendszerébe, szaporodnak, beépülnek az állandó bélflórába, és itt termelik a B12-vitamint. Annak érdekében, hogy a bélbaktériumok B12-vitamint termeljenek, az állatnak megfelelő mennyiségű kobaltot kell fogyasztania.

 

A B12-vitamin felfedezésének története

A húszas években George Whipple, George Minot és William Murphy a betegeiket májjal kúrálták. Abban biztosak voltak, hogy a májban van valami, ami jó a vérszegénységre, de azt akkor még csak nem is sejtették, hogy az a valami minden ember számára nélkülözhetetlen.

George Minot már medikus korában is főleg a vér betegségeivel, elváltozásaival foglalkozott, de sok cikket írt ízületi gyulladás, tumor, étrendi hiánybetegség (B-vitaminhiány) témakörökben is. Fő kutatási témái a véralvadás, transzfúzió, vérlemezkék és retikulociták voltak, és leírt egy családon belül halmozódó, vérszegénységgel együtt járó, atípusos vérzéses szindrómát. Tanulmányozta, hogyan változik meg a vérkép az ipari mérgezések után. Cikkeket írt a leukémiáról és a nyirokszövetek betegségeiről, de igazán ismertté a vészes vérszegénység tanulmányozása miatt vált. Már 1914-től kezdve érdeklődött a betegség iránt, de igazából csak azután kezdett el komolyan foglalkozni vele, amikor tudomást szerzett róla, hogy George Whipple nyers máj etetésével gyógyítani tudta kísérleti kutyák vérszegénységét. 1926-ban William Murphy-vel közösen kidolgozta a felfedezés humán klinikai alkalmazását. Eredményéért 1934-ben a másik két kutatóval közösen fiziológiai és orvosi Nobel-díjban részesült, „a vérszegénység májterápiával való kezelésének felfedezéséért”. Azonban az, hogy a B12 egy esszenciális vitamin, csak 14 évvel és rengeteg kutatómunkával később lett nyilvánvaló, akkor, amikor 4000 kiló májból sikerült kivonni az egygrammnyi vörös, kristályos folyadékot.  

 

 

Miért nélkülözhetetlen a B12-vitamin?

A B12-vitamin kulcsfontosságú szerepet játszik az agy és a központi idegrendszer működésében, valamint a vérképzés folyamatában. Emellett szerepet játszik még a sejtek anyagcseréjében, részt vesz a nukleinsavak felépítésében, befolyásolja a szervezet fehérjeszintézisét, elősegíti az aminosavak fehérjékbe való beépülését, és fokozza ezek hasznosítását.

Fontos vitamin a szervezetünk számára, ezért pótlásáról gondoskodni kell.

 

Mennyi B12-vitaminra van szükségünk naponta?

Az élelmiszer által bevitt B12-vitamin tartalmának 75%-a hasznosul a szervezetünkben; a felszívódáshoz elengedhetetlen az egészséges bélflóra.

 

Életkorunktól is függ, mennyi B12-vitaminra van szükségünk naponta:

 • 2 éves korig: 0,3-0,5 μg /nap
 • 2-10 éves korban: 0,7-1,4 μg /nap
 • 11 év felett: 2-3 μg /nap
 • Várandósság és szoptatás idején: 3,5-4 μg /nap

 

Hiánya:

Habár a bélbaktériumok is előállítanak valamennyi B12-vitamint, ennek ellenére a szigorú vegetáriánus – különösen a vegán – életmódot folytatók körében előfordulhat hiány. A hiány leggyakoribb oka a felszívódási zavar, aminek oka a gyomornyálkahártya sorvadása, ennek következménye a csípőbél megbetegedése, 50 éves kor felett ez gyakori, ezért az idősek 30-40%-a szenved B-vitaminhiányban.

Terhesség és szoptatás esetén a magzat és a csecsemő igénye miatt szintén vitaminhiány léphet fel.

A dohányzás pedig az összes B-vitamin hiányát okozza.

A hiány néhány hónap alatt megszüntethető, havi 100 μg B12-vitamin injekció adásával.

 


Túladagolás:

Ember esetében nem fordul elő, a fölösleg a széklettel távozik a szervezetből.

 

Honnan szerezd be a napi B12-VITAMIN szükségletedet, ha vegetáriánus vagy?

Természetes formában szinte csak állati eredetű termékek tartalmaznak B12-vitamint, ez elsődlegesen a vegánok számára rossz hír. Viszont két élelmiszerben — amit vegánok is ehetnek — mégis megtalálható a vitamin. Az egyik a savanyú káposzta, amelybe a savanyítás folyamata során kerül, illetve a másik a homoktövis, melyben csekély mennyiségben ugyan, de van B12-vitamin. Sokan úgy hiszik, hogy a B12-vitamin fedezhető csírákból, barnarizsből és szójából, de ezek egyikében sincs; az élesztő pedig csak nagyon minimálisat tartalmaz. Viszont az élesztőpehelyben sok B12-vitamin van.

Az alábbiakban ismertetem, hogy a vegetáriánusok számára mely élelmiszerekben van B12-vitamin.

 

Tej:

 • Juhtej: 0,51 µg
 • Kecsketej: 0,07 µg
 • Teljes tej (pasztőrözött): 0,3 µg

 

Tejtermékek:

 • Tejpor: 2 µg
 • Kefir, joghurt (zsírdús): 0,2 µg
 • Tejszín: 0,4 µg
 • Túró (tehén, gomolya): 0,7 µg

 

Sajtok:

 • Ementáli, pannónia (kemény) sajt: 1,6 µg
 • Balaton, Edami (félkemény) sajt: 1,5 µg
 • Trappista (félkemény) sajt: 1,5 µg
 • Parenyica füstölt sajt: 1,5 µg
 • Lajta, Göcseji csemege (lágy) sajt: 1,1 µg
 • Pálpuszta, Tea-sajt: 1,1 µg
 • Túra, Karaván ömlesztett sajt: 1,5 µg
 • Mackósajt: 0,9 µg

 

Tojás:

 • Teljes tojás: 1,3 µg
 • Tojás sárgája: 2,8 µg
 • Tojás fehérje: 0,3 µg
 • Teljes tojáspor: 2 µg

 

 

Viszont vannak olyan boltokban kapható élelmiszerek is, amelyek B12-vitaminnal vannak dúsítva, az is jó lehet.

 

A B12-vitamin kedvező élettani hatásai    

A B12-vitamin részt vesz a nukleinsavak felépítésében, befolyásolja a szervezet fehérjeszintézisét, elősegíti az aminosavak fehérjékbe való beépülését és fokozza ezek hasznosítását, de az egész szervezetet érintő hatása van. Az orvosi gyakorlatban a vészes vérszegénység, általános testi leromlás, kimerültség, ideggyulladás, hosszabb betegség utáni lábadozás esetén használják. Az egész szervezetre kiterjedő erősítő, roboráló hatása van.

Nézzük is az előnyeit!


1. Segíthet a vörösvértestek képződésében és az anémia (vérszegénység) megelőzésében             

A B12-vitamin létfontosságú szerepet játszik abban, hogy vörösvértesteket termeljen a szervezetünkben. Az alacsony B12-vitaminszint csökkenti a vörösvértestek képződését és megakadályozza azok megfelelő fejlődését. Az egészséges vörösvértestek kicsik és kerek formájúak, míg B12-vitaminhiány esetén nagyobbak és oválisok. Ennek a nagyobb és szabálytalan alaknak köszönhetően a vörösvértestek nem tudnak megfelelő sebességgel eljutni a csontvelőből a véráramba, ami megaloblasztos vérszegénységet okoz. Egy vérszegénységtől szenvedő beteg szervezetében nincs elég vörösvérsejt ahhoz, hogy oxigént szállítson a létfontosságú szerveihez, így olyan tünetek léphetnek fel, mint a fáradtság, vagy a gyengeség. (A megaloblasztos vérszegénység egyfajta vérszegénység, amelyet a szervezetben a B12-vitamin vagy a folsav alacsony szintje okoz.)

                                        

2. Megelőzheti a súlyos születési rendellenességeket

A megfelelő B12-vitaminszint nélkülözhetetlen az egészséges terhességhez. A vizsgálatok azt mutatják, hogy ahhoz, hogy a magzat agya és idegrendszere megfelelően fejlődjön, elegendő B12-szintre van szüksége, amit az anyjától kaphat meg. A B12-vitamin hiánya a terhesség kezdeti szakaszában növelheti a születési rendellenességek, például az idegcső-rendellenességek kockázatát. Ezen kívül az anyai B12-vitaminhiány hozzájárulhat a koraszüléshez vagy a vetéléshez. Egy régebbi tanulmány kimutatta, hogy azok a nők, akiknél a B12-vitaminszintje 250 mg/dl alatt van, háromszor nagyobb valószínűséggel hoznak a világra születési rendellenességgel rendelkező gyermeket, mint a megfelelő B12-vitaminszinttel rendelkező nők. A 150 mg/dl alatti B12-vitamin-hiányban szenvedő nőknél a kockázat ötször nagyobb, mint a 400 mg/dl feletti B12-vitaminszinttel rendelkező nőknél.

 

3. Javíthatja a csontok egészségét és megelőzheti a csontritkulást

A megfelelő B12-vitaminszint fenntartása elősegítheti csontjaink egészségét. 110 férfit vizsgáltak egy tanulmány során, és kiderült, hogy azoknál a férfiaknál, akiknek a B12-vitaminszintjük alacsony volt, a csontok ásványianyag-sűrűsége is csökkent. A kisebb ásványianyag-sűrűségű csontok idővel érzékenyek és törékenyek lehetnek, ami növeli a csontritkulás kockázatát. Más tanulmányok is összefüggést mutattak ki az alacsony B12-vitaminszint és a rossz csontok egészsége, valamint a csontritkulás vagy a törések kockázata között.

 

4. Csökkentheti a makuladegeneráció esélyét

A makuladegeneráció olyan szembetegség, amely főleg a központi látást érinti. A B12-vitamin megfelelő szintjének fenntartása segíthet megelőzni az időskori makuladegeneráció kockázatát. A kutatók úgy vélik, hogy a B12-vitamin pótlása csökkentheti a homocisztein szintjét, ami nem más, mint a véráramban található, egyfajta aminosav. A megemelkedett homocisztein szintet az életkorral összefüggő makuladegeneráció fokozott kockázatával társították. Egy 2009-ben készült tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a B12-vitamin, valamint a folsav és a B6-vitamin pótlása csökkentheti ezt a kockázatot. A tanulmány során ötezer 40 éves, vagy annál idősebb nőt vizsgáltak. Abban a csoportban, ahol ezeket a kiegészítőket kapták hét éven keresztül, kevesebb makuladegeneráció fordult elő, mint a placebo csoportban. A kockázat –, hogy az állapot bármely formája kialakul – 34%-kal csökkent, míg súlyosabb esetekben 41%-kal alacsonyabb lett.

 

5. Javíthatja a hangulatot és a depresszió tüneteit
A B12-vitamin hangulatra gyakorolt hatása még nem teljesen ismert. Ez a vitamin azonban létfontosságú szerepet játszik a szerotonin szintézisében és metabolizmusában, amely a hangulat szabályozásáért felelős vegyi anyag. A B12-vitamin hiánya csökkent szerotonintermeléshez vezethet, ami depressziós hangulatot okozhat. Egy korábbi, depresszióban szenvedő betegeken végzett vizsgálat során azt nézték, hogy van-e különbség, ha valaki csak antidepresszánst szed a depresszió tüneteire, míg mások kezelését kiegészítették B12-vitaminnal. Azoknak, akik kaptak vitamint is a kezelés során, jelentősen javult az állapotuk. Később az is kiderült, hogy idősebb nőknek határozottan jót tesz a B12-vitamin, mivel ők a depresszió hatásainak jobban ki vannak téve. Bár a B12-vitaminok javítanak a kedélyállapotokon, s segítenek a depresszióban szenvedőkön, de arról még nem született tanulmány, hogy vajon a normál B12-szinttel rendelkezőkre ugyanolyan pozitív hatást fejt-e ki a B12-vitamin-kiegészítő.

 

6. Hasznos lehet az agy számára, mivel megakadályozza a neuronok elvesztését

A B12-vitamin hiányát a memóriavesztéssel hozták összefüggésbe, különösen idősebb felnőttek esetén áll fenn ez a probléma. A vitamin szerepet játszhat az agysorvadás megelőzésében, ami az agy idegsejtjeinek elvesztése, és gyakran emlékezetkieséssel, vagy demenciával jár együtt. Egy – korai stádiumú demenciában szenvedő embereken végzett – vizsgálat kimutatta, hogy a B12-vitamin és az omega-3 zsírsav-kiegészítők kombinációja lassítja a szellemi hanyatlást. Egy másik tanulmány kimutatta, hogy még a normál érték alatti B12-vitaminszintje is hozzájárulhat a gyenge memóriateljesítményhez. További kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy ennek a vitaminnak a pótlása javíthatja-e a memóriáját annak, akinek nincs vitaminhiánya.

 

7. Szükséges az egészséges haj, bőr és köröm elősegítéséhez

A B12-vitaminnak a sejttermelésben betöltött szerepe óriási, ezért a vitaminnak a megfelelő szintje szükséges az egészséges haj, bőr és köröm elősegítéséhez. Az alacsony B12-vitaminszint különféle bőrgyógyászati tüneteket okozhat, beleértve az elszíneződött bőrt és a körmöt, a haj különböző elváltozásait, a bőrszín foltokban való elvesztését, a szájgyulladást, ami lehet gyulladt, vagy repedezett száj.

Kiderült, hogy a B12-vitamin-pótlás javítja a B12-hiányban szenvedő betegek bőrgyógyászati tüneteit.

 

 

Forrás:

wikipedia

healthline.com

webbeteg.hu

Képek: pixabay

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

....