Természetes vitaminforrásaink, 12. rész

Természetes vitaminforrásaink, 12. rész


Sorozatomban azt a 13 vitamint ismertetem, amelyet a tudomány is számon tart, és amik nélkülözhetetlenek az egészséges emberi szervezet számára. A most következő részekben megismerjük a B-komplexnek nevezett teljes B-vitamin-csoportot, amelybe az összes B-vitamin módosulat beletartozik. Ebből a listából a B9-vitamin sem maradhat ki.

folsav nem más, mint B9-vitamin, M-vitamin, vízben oldódó vitamin. 

 

Miért nélkülözhetetlen a B9-vitamin?

Azért, mert hiánya sok problémát okozhat szervezetünknek. Vérszegénység alakulhat ki, pszichiátriai zavarok léphetnek fel, így például álmatlanság, ingerlékenység, depresszió, feledékenység. Nagyon fontos szerepe van a szervezetben, különösen a várandós anyáknál, mert a terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió gerincét, a velőcsövet lezáró folyamat csak folsav jelenlétében hibátlan. Ezért várandósoknak mindenképpen ajánlott a folsav pótlása. A sejtek osztódása szempontjából nélkülözhetetlen vitamin.
A folsav esszenciális B-vitamin, amely szükséges a vörös- és fehérvérsejtek csontvelőben történő előállításához, a DNS és RNS előállításához, valamint a szénhidrátok energiává alakításához. 

 

Mennyi B9-vitaminra van szükségünk naponta?

Életkorunktól is függ, mennyi B9-vitaminra van szükségünk naponta:

 • 0-6 hónap: 65 mg
 • 7-12 hónap: 80 mg
 • 1-3 év: 150 mg
 • 4-8 év: 200 mg
 • 9-13 éves korig: 300 mg
 • 14 éves és idősebb: 400 mg
 • Terhesség ideje alatt: 600 mg
 • Szoptatás ideje alatt: 500 mg

 

 

A folsav hatását erősíti a többi B-vitamin együttes szedése, különösen a piridoxin, a kobalamin és a kolin. A folsav szervezetben való lebomlását csökkenti napi 500 mg C-vitamin szedése. Több folsavra van szüksége azoknak, akik terhesek, szoptatnak, esetleg túl sok alkoholt fogyasztanak, vagy dohányoznak. 65 év feletti életkor esetén is javasolt emelni folsav mennyiségét.

 

Hiánya:

A folsav hiánya nagyon gyakran fordul elő, általában súlyos betegségeknél (például leukémia) másodlagos hiány léphet fel, de egyes gyógyszerek fogyasztása is hatással lehet rá. Folsavhiányra utal a vérszegénység, a szédülés, étvágytalanság, hasmenés, súlyveszteség, gyengeség, fejfájás, hirtelen hangulatváltozások, erős szívdobogás. Mivel a folsavhiány általában más táplálkozási hiányosságokkal, például a B12-vel vagy a vashiánnyal párhuzamosan jelentkezik, az embereknél ezeknek az egyéb állapotoknak a tünetei is jelentkezhetnek. A folsavhiány gyakoribb a nők körében, a 14-19 éves serdülők körülbelül 19%-át, a 19-30 éves felnőttek 17%-át érinti.

 

Honnan szerezd be a napi B9-VITAMIN szükségletedet, ha vegetáriánus vagy?

A leveles zöldségek (különösen a spenót), gyümölcsök és az élesztő is tartalmaz folsavat.

Gazdag folsavforrások (100 mg / adag):

 • kelbimbó, kelkáposzta, spenót, lencse

 

Jó folsavforrások (50-100 mg / adag):

 • teljes kiőrlésű kenyér, gabonafélék, brokkoli, káposzta, karfiol, csicseriborsó, zöldbab, jégsaláta, fejes saláta, lóbab, bab, zöldborsó, avokádó

 

Közepesen jó folsavforrások (15 mg / adag)

 • burgonya, a legtöbb gyümölcs és a zöldségek, amelyek a fenti felsorolásból kimaradtak, diófélék, barnarizs, teljes kiőrlésű tészta, zab, korpa, sajt, joghurt, tej, tojás

 A szervezet jó folsav-ellátottsága elfedheti a B12-vitamin hiányában kialakuló tüneteket. Ez vegetáriánus, különösen vegán táplálkozás esetén lehet veszélyes.

 

A B9-vitamin kedvező élettani hatásai    

1. Fontos szerepe van magzatvédő vitaminként

A folsav véd az úgynevezett neurális csőhibák ellen, ezért a megfelelő mennyiségű vitaminbevitel a szervezetbe elengedhetetlen terhesség alatt. A neurális csőhiba (idegcső-hiba) a baba agyának és gerincének néhány jelentősebb születési rendellenessége, ami a terhesség korai időszakában következhet be. A fogantatást követő 17. és 30. nap között az embrióban kialakul az idegcső, majd bezárul. A neurális csőből lesz később a baba gerincvelője, gerince, agya és koponyája. A terhesség során a magzat növekedését és fejlődését leginkább a sejtosztódás határozza meg, ezért a megfelelő mennyiségű folsav bevitele a DNS előállításában betöltött szerepe miatt rendkívül fontos.
A folsav tehát része az egészséges terhesség megtervezésének. Ezért várandósoknak mindenképpen ajánlott a folsav pótlása. A sejtek osztódása szempontjából nélkülözhetetlen vitamin.

                                        

2. Csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

A National Institutes of Health (NIH) tudósai megállapították, hogy a folsav csökkenti a homocisztein szintjét. A homocisztein egy aminosav, mely a szervezetben metioninből épül fel, majd újra lebomlik. Ennek az aminosavnak a magas szintje összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségek és a stroke nagyobb kockázatával. Bár a tanulmányok nem bizonyították megbízhatóan, hogy a folsav csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, több vizsgálat kimutatta, hogy a magasabb bevitel alacsonyabb stroke kockázattal jár. 1000 mg/nap adagolása csökkenti a magas homocisztein szintjét a vérben. A megemelkedett homocisztein szint növeli a trombózisveszélyt, hatására a vénákban és artériákban fokozott a vérrögképződés. A homocisztein szintje magasnak számít, ha férfiak esetén 14 mikromól/liter, nőknél 8,5 mikromól/liter fölött van).

 

3. Csökkenhet a demencia kialakulásának esélye

Az idősebb korú embereknél fennáll a kognitív hanyatlás lehetősége. Több tanulmány is arra világított rá, hogy a folsav szedése csökkentheti a demencia kialakulásának esélyét az egészséges embereknél, segíthet megőrizni a memóriát, ezért előnyös a használata.

                                                   

4. Védhet a rák ellen

Az ezzel kapcsolatos vizsgálatok eltérő eredményeket hoztak. Egy 2017-es tanulmányból kiderült, hogy a folsav védelmet nyújt bizonyos ráktípusokkal szemben, így tüdő-, mell-, méhnyak- és gyomorrák. Az alacsony folsavszint viszont nem jó, ezért pótlására mindenképpen szüksége van az egészséges emberi szervezetnek.

Voltak viszont olyan tanulmányok is, melyek semmi összefüggést nem találtak a folsav és a rák között.

 

         

Forrás:

wikipedia

medicalnewstoday.com

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

....