Paradicsomos süti
Zöldségekből nagyon finom sütiket lehet készíteni, az édesburgonya és a sütőtök például rendszeres szereplői a desszerteknek. A paradicsom kevesebb szerepet kap a sütemények életében, pedig elképesztően jó, mutatós és részben egészséges finomságok állíthatók össze belőle. A világ egyik legfinomabb süteményéből még egy régi kedves kolléganőm hozott kóstolót és azonnal kértem is a receptet. A végeredmény nagyon finom és a hozzáadott paradicsomlének köszönhetően különleges sütemény is lett.
Íme, a Paradicsomos süti receptje!
Hozzávalók a tésztához
- 50 dkg finomliszt
- 1 kávéskanál szalalkáli
- 2 csomag vaníliás cukor
- 12 evőkanál porcukor
- 12 evőkanál növényi olaj
- 12 evőkanál paradicsomlé
- csipet só
(A lisztet összekeverjük a szalalkálival. Arra mindig ügyeljünk, hogy a porcukor, az olaj és a paradicsomlé aránya ugyanannyi legyen, tehát ha kevesebbet szeretnénk használni, például 10 evőkanál, akkor mindhárom esetben ez a mennyiség kerüljön a tésztába. Ha többet, például 16 evőkanál, akkor pedig mindhárom hozzávaló esetében használjunk 16 evőkanállal. Paradicsomlé: legjobb az otthon készített, télire eltett paradicsom. Nem túl tapasztalt szakácsnők, szakácsok számára meglepetést okozhat a csipetnyi só, de én minden édes süteménybe szoktam tenni, mivel a só jobban kihozza az édes ízt. Mint ahogy ez fordítva is igaz; javasolt sós süteményekbe is egy csipet cukrot tenni, pont az előzőek ismeretében: a cukor jobban kihozza a sós ízt.)
Hozzávalók a krémhez
- 5 dl tej
- 3 evőkanál finomliszt
- 25 dkg vaj
- 25 dkg porcukor
Tészta elkészítése
A paradicsomlevet, az olajat, a porcukrot, a tojást, a vaníliáscukrot jól összekeverjük, majd összegyúrjuk a lisztes szalalkálival, és letakarva kb. fél órát pihentetjük. Ha a tészta lágy, adjunk még hozzá egy kis lisztet. Ha pedig túl kemény, akkor egy kis tejet. A tésztát négy egyenlő részre osztjuk. Vékony téglalapra nyújtjuk, tetejüket villával megszurkáljuk, hogy ne hólyagosodjon fel, és 180 fokon, kivajazott, kilisztezett tepsi hátán megsütjük. Sütési idő: kb. 8-10 perc, de folyamatosan nézzük. Mivel vékony a tészta, gyorsan sül. (A tepsi mérete kb. 20x30 cm).
A krém elkészítése
Sűrű pépet főzünk a tejből és lisztből, és kihűtjük folyamatos kevergetés mellett.
Csomómentesre, habosra keverjük a vajat a porcukorral, majd a lisztes keveréket kanalanként hozzáadagolva alaposan összedolgozzuk a kétféle anyagot. Ezt a krémet fogjuk a tésztalapok közé tölteni.
Összeállítás
(A krémet három részre adagolva kell a lapokra kenni.) A kisült tészták közül az egyikre rákenjük a krém egyharmad részét, utána rátesszük a következő tésztalapot, rákenjük a krém második egyharmad részét, majd egy újabb tésztalapot. Utána jön a krém maradék része, és végül az utolsó tésztalappal leborítjuk. Egy éjszakát hideg helyen pihentetjük.
Másnap porcukorral meghintjük és szeleteljük.
Magazin cikkek