Mi is pontosan a görög joghurt?

Mi is pontosan a görög joghurt?


Nem minden görög joghurt származik Görögországból

 

Amikor manapság az emberek a görög joghurtot emlegetik, nem mindig a Görögországból származó finomságról beszélnek. De amikor először elterjedt ez a joghurt-fajta, akkor az még valóban görög joghurt volt.

Az 1980-as évek elején a görög székhelyű FAGE joghurtgyártó cég megkörnyékezte a külföldi országokat, és először az Egyesült Királyságban kezdte árusítani termékeit, majd a kilencvenes években tovább terjeszkedett, és eljutott az Egyesült Államokba is. A FAGE joghurtja olyan népszerűvé vált, hogy a nem görög gyártók „lemásolták”, és ahhoz hasonló termékeiket görög joghurt néven árusították.

Ami a FAGE terméket és más eredeti görög joghurtokat megkülönböztet a hagyományos joghurtoktól, az egy extra lépés a gyártási folyamat során. Mindkét típus tej és élő baktériumkultúrák kombinációja. A klasszikus joghurt előállításához a tejet először homogenizálják, majd pasztörizálják, így távolítják el azokat a baktériumokat, amelyek megakadályozhatják a későbbi erjedést. Amikor a főzet erjed, és megszilárdul, akkor készen is van a hagyományos joghurt.

 

 

 

Ha görög joghurtot szeretnénk belőle készíteni, akkor le kell szűrni, hogy eltávolítsuk a folyékony savót, és a többi felesleges folyadékot. Ennek a lépésnek köszönhetően lényegesen sűrűbb, krémesebb joghurt lesz a végeredmény. A tejben lévő laktóz egy része is kiürül, a megmaradó fehérje (és a zsír) pedig sokkal koncentráltabb anyaggá válik, és mindennek köszönhetően a görög joghurt jóval alacsonyabb cukortartalmú, mint a hagyományos.

Összefoglalva tehát: a görög joghurt sűrűbb és magasabb fehérjetartalmú, mint vizes társa. Éppen ezért, ha egy csésze „görög joghurt” felirattal van ellátva az üzletekben, nem jelenti automatikusan azt, hogy megfelel a leírásnak, és valóban görög joghurt van benne. Noha az FDA szabályozza a joghurtot, nincs különösebb előírása a görög joghurtra vonatkozóan; így a gyártók szabadon használhatnak sűrítőszereket, mesterséges ízesítőket, finomított cukrokat és egyéb adalékanyagokat, és az eredményt továbbra is „görög joghurtnak” nevezik.

Ezek az adalékanyagok nem feltétlenül veszélyesek az egészségre: egy adott joghurtot lehet például vitaminokkal dúsítani, vagy valódi gyümölccsel édesíteni. De ha úgynevezett „görög joghurtot” veszünk le a polcról, mert azt feltételezzük, hogy egészségesebb, mint a hagyományos, vásárlás előtt feltétlenül érdemes ellenőrizni az összetevők listáját, hogy ne érjen bennünket meglepetés.

 

 

Forrás:

mentalfloss.com

Felső kép: pexels.com

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

....