Mézes krémes, vagy Mézes zserbó

Mézes krémes, vagy Mézes zserbó


Azt hiszem, nincs még egy olyan sütemény, aminek elkészítési módja annyira megosztja az embereket, mint a mézes krémesé. Valóságos kommentháborúk szoktak létrejönni egyes online csatornákon, mert többen nem fogadják el az Ahány ház, annyi szokás-kijelentést e süti esetében. Éppen ezért, mielőtt nekiálltam a recept feltöltésének, egy kis nyomozásba kezdtem. Mi a különbség a két isteni sütemény között? Miért nincs egyetértés abban, hogy a világ legfinomabb sütijét hogy kell elkészíteni? Vajon a csokoládémázzal bevont tetejű, lekvárt is tartalmazó sütemény az igazi mézes krémes? Vagy a grízes változatú, lekvár nélküli, porcukros tetejű? Nos, hát nem volt könnyű dolgom, amikor ki akartam deríteni. Többen ugyanis az eredetinek vélt mézes krémest vaníliakrémmel töltik – és nem darás krémmel – a tetejét pedig porcukorral szórják meg. (Én a vaníliakrémes változatot egyébként fehér krémesként ismerem).


Mi a mézes krémes, és mi nem?

Sokan azt vallják, hogy az nem mézes krémes, aminek a tetején csokoládémáz, vagy kakaómáz van, és én is úgy tudom, hogy ez a hozzávaló az „eredeti” receptben nem szerepel. Mégis nálunk elképzelni sem tudom e nélkül elkészíteni, mert akkor rajtam kívül senki sem enné meg a süteményt. Én vagyok az egyetlen ugyanis a családban, aki szereti kakaó, vagy csoki nélkül is. De csokoládémázzal az már nem mézes krémes, hanem mézes zserbó lesz.

Arról is megoszlanak a vélemények, hogy kell-e bele lekvár, vagy nem, de az mindenképpen igaz, hogy egy réteg lekvár feldobja a süteményt. Viszont eredetileg a lekvár csak a mézes zserbó receptjében szerepelt, így ha te a klasszikus mézes krémesre vágysz, akkor mindhárom rétegre krémet kenjél, és felejtsd el a lekvárt.


Új süti születik...

A süteményt – azt, hogy pontosan melyiket is, még valamikor az ötvenes években említették az újságok, de akkor még másként készítették. Tojásos-tejes-lisztes krémmel töltötték a lapokat, sem csokoládémáz nem volt a tetején, de még lekvárt sem használtak. Nyilván ennek egyik oka az is volt, hogy a korai évek háziasszonyainak nem sok minden állt rendelkezésre a sütéshez, ezért azzal a kevéssel kellett beérniük, amit még meg tudtak vásárolni, vagy be tudtak szerezni. Így bizony sok esetben igazi kihívást jelentett egy-egy ünnepi süti elkészítése.

A hetvenes évek végén lett közismert sütemény a lekváros-tejbegrízes-margarinos fajta. Ennek tetejére kakaómáz került, később ezt váltotta a csokiból, vagy tortabevonóból készült máz.

Annak idején én egy 93 éves dédnagymama mézes krémes sütijét láttam, ahogy elkészíti, amit egyébként ő Paraszt szelet-nek hívott, mert saját bevallása szerint ez volt a szegények sütije még ifjú hölgy korában. Ő egyébként nem tett rá csokoládémázt – porcukorral hintette meg a tetejét – viszont lekvárt használt.  

A mézes krémes, vagy a csokoládémázzal bevont mézes zserbó ünnepi sütemény lett idővel, és népszerűségük azóta is egyre nő. Mindkét – vagy ennél jóval több – változat hozzátartozik az ünnepekhez. Azt hiszem, joggal mondhatjuk: Mézes krémes nélkül nincs karácsony.

Így hát vágjunk is bele és süssük meg – az egyáltalán nem biztos, hogy az eredeti – változatot.

 

A mézes krémes hozzávalói

Tészta:

  • 50 dkg finomliszt
  • 6 dkg vaj
  • 3 db tojás
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 3 evőkanál méz
  • 18 dkg kristálycukor
  • csipet só

 

Búzadarás krém:

  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 liter tej           
  • 18 dkg búzadara

                                                             

Csokimáz (mézes zserbóhoz):

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg kristálycukor
  • 2 púpos evőkanál cukrozatlan kakaó
  • 2 evőkanál tej

 

További hozzávaló:

  • a középső réteghez baracklekvár (savanykásabb)

 

Elkészítés

1. lépés: Először a tésztát készítjük el. Ehhez vizet forralunk. Amíg melegszik, addig átszitáljuk a lisztet, majd hozzákeverjük a szódabikarbónát, és egy csipet sót. Egy tűzálló edénybe, vagy lábasba beletesszük szeletelve a vajat, a cukrot, a mézet, a tejet és a tojásokat. Ezt feltesszük a felforrt víz tetejére, mert gőz fölött kell felolvasztani és kevergetni a nedves hozzávalókat. Pár perc alatt elkészül. Hagyjuk langyosra hűlni. Hozzáöntjük a liszthez és lágy tésztává gyúrjuk. Lisztezni csak minimálisan szabad, mert ahogy hűl, úgy keményedik, és ha túl kemény lesz, nem tudunk vele dolgozni. 15-20 percet érdemes pihentetni. Négy felé osztjuk a tésztát.

2. lépés: A sütőt előmelegítjük 170 fokra. Tepsi alján fogjuk megsütni a tésztát, ezért a tepsi alját kenjük meg vajjal és szórjuk meg vékonyan liszttel. Az első tésztadarabunkat téglalap alakra, nagyon vékonyra nyújtjuk, majd ráfektetjük a bekent tepsire óvatosan, nehogy eltörjön. (Ezt úgy a legkönnyebb megoldani, hogy a nyújtófára tekerjük a tésztát, és így könnyedén le tudjuk görgetni a fáról a tepsi hátára. Megszúrjuk villával, hogy ne hólyagosodjon fel, és betesszük a sütőbe. Nagyon gyorsan sül meg, kb. 10 perc alatt, de sütőtől függően lehet, hogy hamarabb, figyeljünk rá, nehogy megégjen. Világosbarna szín a jó. Mind a négy tésztalapot megsütjük, de nagyon vigyázzunk vele, mert törik. Érdemes a két legszebb tésztalapot félretenni, az lesz majd a teteje, és az alja.

3. lépés: Most elkészítjük a vajas krémet is: a tejből és a búzadarából sűrű grízt főzünk. Ehhez felforraljuk a tejet, majd adagolva hozzáadjuk a grízt, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Lehűtjük úgy, hogy ez alatt is folyamatosan kevergetjük, így nem csomósodik össze. Habosra keverjük a cukrokat a puha vajjal, és amikor a grízes krém kihűl, apránként adagolva összekeverjük a vajas krémmel. Simára kell kidolgozni, kézi habverővel is lehet. A krém lágy, nem lesz kemény.

4. lépés: Összeállítjuk a süteményt. Az első tésztalapra – ami a sütemény alja lesz – rákenjük a krém felét, majd rátesszük a második lapot, amit bekenünk lekvárral, utána jön a harmadik lap, ezt megkenjük a krém másik felével, majd ráhelyezzük a negyedik lapot – a szebbik felével felfelé. Óvatosan kenjük a lapokat, mert a tészta törik.

5. lépés: Ha a célunk a mézes zserbó, akkor lépjünk a 6. lépésre, ha pedig a mézes krémes, akkor: A süteményt egy éjszakára tegyük hűtőszekrénybe. A méz miatt a lapoknak meg kell puhulniuk, ezt pedig pihentetés során érjük el. Szeleteljük fel, majd szórjuk meg porcukorral. Sokáig eláll.

6. lépés: Ezt a feladatot mézes zserbó esetén kell elkészíteni. Csokoládémázat készítünk, ezt többféleképpen is lehetséges. Amit most én megosztok az egy főzött változat. A mázhoz valókat beletesszük egy lábasba és lassú tűznél felolvasztjuk, folyamatos kevergetés mellett. Kicsit buborékosodni fog, habzani, 1-2 percig még főzzük, mialatt keverjük. Mivel forró, ezért várunk 1-2 percet, de még melegen – kevergetve, hogy sima maradjon – ráöntjük a süti tetejére. Ne egy helyre öntsük az egészet, hanem folyassuk végig, majd késsel kenjük el simára. Gyorsan kell vele dolgozni, mert ahogy hűl, úgy keményedik.

Hűtőben pihentetjük egy éjszakát, másnap szeletelhető.

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkek

6 vegán sportoló, akik világbajnokok lettek
VegaKalandok, Emberi történetek
Mindannyian sikeres sportolók saját területükön, noha életük egy pontján áttértek a növényi étrendre.
Egészséges szokások kialakítása
Egyéb érdekességek, Hasznos
Alakíts ki egészséges szokásokat, és tedd könnyebbé az életedet! Na de hogyan?
Banánkenyér
VegaReceptek, Desszertek
Amerikában és Angliában gyakran készítenek banánkenyeret, amit szívesen fogyasztanak vajjal megkenve.
7 módszer az energikusabb mindennapokért
Életmód, Vega élet
Egyszerű ötletek és tippek, amelyek segítenek nekünk, hogy kevésbé legyünk fáradtak.
A szakértő megmondja…
Diéta, Tippek, ötletek
A diéta szabályai, amiket nyugodtan megszeghetsz, legalábbis a táplálkozási szakértő szerint.
Töltsd fel vegetáriánus kalandjaidat, receptjeidet, írásaidat Te is!
Egyéb érdekességek, Információk
Csatlakozz szerkesztő-cikkíró csapatunkhoz egy saját ingyenes magazinnal! Részletek a képre kattintás után.
Az uborkaevő macska története
Állati vegák, Állati cuki
A képeken látható macska kedvence az uborka.
Saját bárban étkeznek a mókusok
Állati vegák, Állati cuki
Michael Dutko már nyáron felkészült a télre, és egy szabadtéri bárt épített a környékbeli mókusok számára.
A történelem 8 leghíresebb vegetáriánusa
Életmód, Híres vegák
A húsmentes étkezés követése és minden állati eredetű termék kerülése egyre népszerűbb táplálkozási vál ...

További magazin cikkek »

 

....