Mákos pogácsa


A mák jótékony hatásairól már írtam itt az oldalon, és most egy nagyon finom, nem túl édes, de annál ízletesebb sütemény receptjét osztom meg, amit egy régi, kedves osztálytársamtól kaptam. A sütemény kevés porcukrot tartalmaz, így ha valaki édesebben szeretné, az tehet bele többet, esetleg sütés után porcukorral díszítheti.

 

Hozzávalók

  • 60 dkg liszt (ebből 30 dkg fehérliszt, 30 dkg teljes kiőrlésű liszt)
  • 40 dkg darált mák
  • 10 dkg barna porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • egy kis pohár tejföl
  • 2 dl tej
  • 3 dkg friss élesztő (vagy egy zacskó porélesztő), ha nem szeretnénk élesztőt használni, akkor egy zacskó sütőpor is jó lesz helyette, ebben az esetben a sütőport keverjük a liszthez, mielőtt összeállítjuk a tésztát
  • csipet só

 

Elkészítés

1. lépés: Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl cukros tejben. Kezdő háziasszonyoknak, szakácsoknak: az élesztőhöz minden esetben kell tenni egy kis cukrot, ellenkező esetben nem tudjuk felfuttatni. Ha sütőport használunk, azt keverjük össze a kétféle liszttel.

2. lépés: A kétféle lisztet összekeverjük a darált mákkal, a porcukorral, a vaníliás cukorral, csipetnyi sóval, majd hozzáadjuk a tejfölt, és a tejben felfuttatott élesztőt.

3. lépés: A tejet folyamatosan adagoljuk a tésztához, nem biztos, hogy az egészre szükségünk lesz. Ruganyos tésztát kell kapnunk a végén.

4. lépés: Gyúrjuk meg a tésztát alaposan, simára, formázzunk belőle egy cipót, lisztezzük meg a tetejét, majd konyharuhával letakarva, meleg helyen, kb. 30 percig kelesszük.

5. lépés: Lisztezett deszkára borítjuk, és 1,5-2 cm vastagságúra kinyújtjuk.

6. lépés: Kés hegyével berácsozzuk a tetejét, és kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Az oldalát kicsit megsodorhatjuk, ahogy a pogácsákat szokás, hogy magasabbak legyenek a sütemények.

7. lépés: Kivajazott, liszttel megszórt sütőlapra helyezzük a pogácsákat, és 10 percig kelesztjük.

8. lépés: Sütés előtt kenjük át a tetejét tejjel.

9. lépés: 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 15 perc alatt szép pirosra sütjük a pogácsákat. Vigyázzunk arra, hogy ne süssük túl.

 

Megjegyzés: Frissen finom, de hetekig eltartható sütemény.



Forrás:

Fotó: Keith Ellwood / wikipedia

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkek

A vegetáriánus táplálkozás típusai
Életmód, Vega élet
A vegetáriánusok táplálkozási igényeiket elsősorban növényi eredetű élelmiszerekkel oldják meg.
Természetes vitaminforrásaink, 10. rész
Egészség, Vitaminok
Honnan szerezd be a napi B6-vitamin szükségletedet, ha vegetáriánus vagy? S más érdekességek.
Szuper-egészséges emberek 12 szokása
Egyéb érdekességek, Hasznos
Mit csinálnak másként, mint mi? Mi az a 12 szokás, aminek köszönhetően jobb hangulatba kerülnek? A szuper-egész ...
Természetes vitaminforrásaink, 9. rész
Egészség, Vitaminok
Honnan szerezd be a napi B5-vitamin szükségletedet, ha vegetáriánus vagy? S más érdekességek.
Természetes vitaminforrásaink, 5. rész
Egészség, Vitaminok
Honnan szerezd be a napi K-VITAMIN szükségletedet, ha vegetáriánus vagy? S más érdekességek.
Diéta vagy életmódváltás?
Diéta, Tippek, ötletek
Mi a különbség a diéta és az életmódváltás között? Melyiket válasszam? Tippek és tanácsok.
A mák jótékony hatásai
Egyéb érdekességek, Hasznos
A legenda szerint a mák a görög mitológiában a földtermékenység istennőjének, Démétér-nek a szent növénye ...
Lencsét az asztalra
Zöldségkosár, TOP infók
A lencséknek különböző fajtái vannak, amelyeket főként színűk alapján különböztetnek meg.
Lángos vegakolbásszal töltve
VegaReceptek, Egyéb receptek
Ezt a receptet egy tévéműsorban láttam néhány évvel ezelőtt, azóta gyakran készítem.

További magazin cikkek »

 

....