Mákos pogácsa
A mák jótékony hatásairól már írtam itt az oldalon, és most egy nagyon finom, nem túl édes, de annál ízletesebb sütemény receptjét osztom meg, amit egy régi, kedves osztálytársamtól kaptam. A sütemény kevés porcukrot tartalmaz, így ha valaki édesebben szeretné, az tehet bele többet, esetleg sütés után porcukorral díszítheti.
Hozzávalók
- 60 dkg liszt (ebből 30 dkg fehérliszt, 30 dkg teljes kiőrlésű liszt)
- 40 dkg darált mák
- 10 dkg barna porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- egy kis pohár tejföl
- 2 dl tej
- 3 dkg friss élesztő (vagy egy zacskó porélesztő), ha nem szeretnénk élesztőt használni, akkor egy zacskó sütőpor is jó lesz helyette, ebben az esetben a sütőport keverjük a liszthez, mielőtt összeállítjuk a tésztát
- csipet só
Elkészítés
1. lépés: Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl cukros tejben. Kezdő háziasszonyoknak, szakácsoknak: az élesztőhöz minden esetben kell tenni egy kis cukrot, ellenkező esetben nem tudjuk felfuttatni. Ha sütőport használunk, azt keverjük össze a kétféle liszttel.
2. lépés: A kétféle lisztet összekeverjük a darált mákkal, a porcukorral, a vaníliás cukorral, csipetnyi sóval, majd hozzáadjuk a tejfölt, és a tejben felfuttatott élesztőt.
3. lépés: A tejet folyamatosan adagoljuk a tésztához, nem biztos, hogy az egészre szükségünk lesz. Ruganyos tésztát kell kapnunk a végén.
4. lépés: Gyúrjuk meg a tésztát alaposan, simára, formázzunk belőle egy cipót, lisztezzük meg a tetejét, majd konyharuhával letakarva, meleg helyen, kb. 30 percig kelesszük.
5. lépés: Lisztezett deszkára borítjuk, és 1,5-2 cm vastagságúra kinyújtjuk.
6. lépés: Kés hegyével berácsozzuk a tetejét, és kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Az oldalát kicsit megsodorhatjuk, ahogy a pogácsákat szokás, hogy magasabbak legyenek a sütemények.
7. lépés: Kivajazott, liszttel megszórt sütőlapra helyezzük a pogácsákat, és 10 percig kelesztjük.
8. lépés: Sütés előtt kenjük át a tetejét tejjel.
9. lépés: 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 15 perc alatt szép pirosra sütjük a pogácsákat. Vigyázzunk arra, hogy ne süssük túl.
Megjegyzés: Frissen finom, de hetekig eltartható sütemény.
Forrás:
Fotó: Keith Ellwood / wikipedia
Magazin cikkek