Lángos vegakolbásszal töltve
A lángos kelt tésztából készült lepény. Sokféle változata ismert, sajtos-tejfölös, káposztás, fokhagymás, ízléstől és a szakács kreativitásától függően. Fesztiválok, búcsúk, balatoni nyaralások kedvelt étele.
Az általam elkészített töltött lángosnak ez egy vegetáriánus változata, a kolbász, bár ez nem látszik rajta, nem hús. De természetesen készíthető vegetáriánus kolbász helyett vegetáriánus virslivel, esetleg reszelt sajttal.
Ezt a receptet egy tévéműsorban láttam néhány évvel ezelőtt, azóta gyakran készítem.
Hozzávalók:
- 600 gramm finomliszt
- másfél deciliter tej
- élesztő
- szódavíz
- só
- bő olaj a sütéshez
- 8-10 vegakolbász
Elkészítés:
Az élesztőt másfél deciliter langyos tejben pici cukor hozzáadásával felfuttatjuk. A liszttel sóval és annyi szódavízzel, hogy félkemény tésztát kapjunk, összedagasztjuk. Meleg helyiségben megkelesztjük a tésztát, majd lisztezett gyúródeszkán kihúzkodjuk téglalapra. A kolbászt megsütjük serpenyőben, vagy sütőben.
A kihúzott tésztán elhelyezünk egy kolbászt, vagy virslit, reszelhetünk rá sajtot is, és feltekerjük. Amikor befedi a húst a tészta, akkor elvágjuk és szép rudat formázunk belőle. A többi hozzávalóval is ugyanígy járunk el. A tésztának mindenhol fednie kell a húst. Addig készítjük, amíg a tészta el nem fogy.
Forró olajban – én kókuszolajat használok –, megsütjük a töltött rudakat. Forrón tálaljuk.
Tálalás:
Készíthetünk hozzá különféle szószokat, esetleg bevágva beszórhatjuk reszelt sajttal, tálalhatjuk zöldsalátával, de csak simán, és ketchuppel is finom.
A megmaradt tésztából készíthetünk hagyományos lángost is.
Magazin cikkek