Konyhai mérleg hiányában

Konyhai mérleg hiányában


Egy kis segítség a sütéshez, ha épp nincs kéznél konyhai mérleg...


Hamarosan jönnek az ünnepek, így általában azok is többet sütkéreznek a konyhában, akik egyébként hétköznapokon szívesebben tartózkodnak konyhán kívül. De mi van akkor, ha éppen tönkrement a konyhai mérlegünk, vagy nem is volt, mert minek, esetleg épp nincs időnk arra, hogy gyorsan beszerezzünk egyet, mert épp most enne a család egy finom sütit?

Egy házilag összeállított, pontosan kimért alapanyagokból álló sütemény elkészítése pedig valljuk be, mérés nélkül még a profi háziasszonyoknak is okozhat némi fejtörést. Ezért ebben az írásomban segítek, hogy konyhai mérleg hiányában is létrehozzuk a fejben már elképzelt terülj, terülj asztalkám-at.

 

Méréshez szükségünk lehet: különböző méretű bögrékre: 1 dl1,5 dl2 dl2,5 dl; kanalakra: mokkáskanál (ez kisebb, mint a kávés- és a teáskanál), teáskanálevőkanál. Esetleg mérőedény: vonalazott műanyag, vagy fém edény, ami egészen 5dl-ig mér, vagy 1 literig.

A pontos méréshez hasznos, ha néhány élelmiszer súlyával tisztában vagyunk, bár idő után szemrevételezéssel is be lehet lőni, hogy körülbelül mennyi szükséges az adott alapanyagból.

 

 

Ha esetleg nem szeretnénk saccperkábé dönteni, akkor itt van némi segítség, hogy egy egyszerű bögrével azt a mennyiséget mérjük, amennyire az adott receptben szükség van.

 

Csészék / Bögrék / Poharak:

1 dl = 1 kávéscsésze

1,5 - 2dl = 1 vizespohár

2 dl = 1 teáscsésze

2,5 dl = 1 bögre

 

Liszt:

A legtöbb sütemény egyik fontos összetevője, bár mai egészséges világunkban sokan hagyják ki, és pótolják valami mással. 1 dl liszt az 6 dkg, míg 1 liter liszt 65 dkg. Ennek tudatában pedig a mérés az alábbiak szerint néz ki:

50 dkg liszt = 3 × 2,5 dl-es bögre

10 dkg liszt = 6 csapott evőkanál

5 dkg liszt = 3 csapott evőkanál

1 púpozott evőkanál liszt = 2 dkg

1 csapott evőkanál liszt = 1,5 dkg

 

Olaj, vaj:

Főzéshez már egy ideje kókuszolajat használok, sütéshez pedig vajat, főként a teavaj használatát részesítem előnyben.

1 evőkanál olaj = 1,5 dkg

1 csapott evőkanál vaj / margarin = 2 dkg

1,5 csapott evőkanál = 3 dkg margarin

 

Cukor:

Édességek készítésekor talán a legfontosabb hozzávaló, hiszen mindenbe adagolnunk kell valamennyit.

25 dkg kristálycukor = 2,5 dl-es teli bögre

10 dkg kristálycukor = 5 púpozott evőkanál

5 dkg kristálycukor = 2,5 púpozott evőkanál

1 csapott evőkanál cukor = 1,5 dkg

1 púpozott evőkanál cukor = 2 dkg

 

Só:

Ennek adagolásakor érdemes vigyázni, mivel piték és más sütemények esetében csak egy csipet mennyiséget ír a szakácskönyv, azt pedig ujjal szokás végezni. Érdemes viszont csipetnyi mennyiséget minden édes sütemény, édesség készítésekor belekeverni a tésztába, mert a só az segít előhívni az édes ízt.

1 csapott teáskanál só = 1 dkg

1 csapott evőkanál só = 1,5 dkg

1 púpozott evőkanál só = 2 dkg

 

Bár ritkábban van rájuk szükség, a búzadarát én elsősorban Mézes Krémes készítésekor használom, a zsemlemorzsát pedig Túrógombóc, vagy gyümölcsös piték esetében, azért hasznos lehet, ha tisztában vagyunk a mennyiségekkel:

 

Búzadara:

10 dkg búzadara = 6 csapott evőkanál

1 púpozott evőkanál búzadara = 2 dkg

1 csapott evőkanál búzadara = 1,5 dkg

1 dl búzadara = 7 dkg

 

Zsemlemorzsa:

1 csapott evőkanál zsemlemorzsa = 1,2 dkg

1 púpozott evőkanál zsemlemorzsa = 1,8 dkg

Végezetül álljon itt néhány fontos zöldség, és gyümölcs, ami nemcsak főzésnél, de sütemények készítésekor is alapanyag lehet.

 

Zöldség / gyümölcs:

1 db közepes burgonya = 15 dkg

1 db nagy burgonya = 20 dkg

6-7 db közepes burgonya = 1 kg

1 db közepes alma = 15 dkg

1 db nagy alma = 20 dkg

5-6 db nagyobb alma = 1 kg

 

Remélem, tudtam segíteni, és így nem okoz majd gondot a mérés. Ízletes falatokat!

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

....