Finn zöldséges lencseleves

Finn zöldséges lencseleves


Ha leves-imádó vagy, és szeretsz kipróbálni újabb recepteket, akkor ismerkedj meg ezzel a finn levessel. A zöldséges lencseleves nemcsak szuper egészséges, hiszen tele van tápanyagokkal, de könnyen elkészíthető, és viszonylag olcsó is. Ha szeretnél egy kis változatosságot, akkor készítsd el az isteni finom levest. Megéri kipróbálni.

 

Hozzávalók:

  • 1 vöröshagyma, vagy por asafoetida (hing)
  • 2 zellerszár
  • 3 db sárgarépa
  • 2 csésze lencse
  • 2 db paradicsom
  • 1 cukkini
  • 2 gerezd fokhagyma apróra törve
  • 1 teáskanál oregano
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • só és bors ízlés szerint
  • ecet ízlés szerint
  • víz

 

Előkészítés:

A lencsét előző este hideg vízbe áztatjuk, és hagyjuk pihenni egy éjszakát.

A főzés napján: A sárgarépát megpucoljuk, felkarikázzuk, a cukkinit megmossuk, és kockákra szeleteljük. A szárzellert szintén megtisztítjuk, és feldaraboljuk. A paradicsomot meghámozzuk (ezt úgy a legkönnyebb megtenni, ha forró vízben áztatjuk 1-2 percig, és így könnyen lejön a héja), majd felkockázzuk, a kemény részeit vágjuk ki. A fokhagymát megtisztítjuk, és apróra törjük. A vöröshagymát megpucoljuk, és finomra vágjuk – ehelyett használhatunk asafoetidát is.

 

Elkészítés:

A zöldségek nem egyszerre puhulnak meg, így más időkben adagoljuk a leveshez. A kókuszolajat felhevítjük egy nagy lábasban, hozzáadjuk a feldarabolt hagymát, s amikor üvegesre pirult, akkor a tört fokhagymát, fűszereket: oregano, bazsalikom. Keverjük hozzá a leszűrt lencsét, és engedjük fel annyi vízzel, ami bőven ellepi. (A lencse elég sok vizet szív magába, hiszen ahogy puhul, úgy növekszik, ezért érdemes többet beletenni, vagy folyamatosan adagolni.)

Amikor félig megfőtt a lencse, akkor adjuk hozzá a sárgarépát és a szárzellert, kb. fél órával elkészülés előtt a paradicsomot, és 15 perccel azelőtt, hogy minden megfőtt, a cukkinit. Sózzuk, borsozzuk. Előbb nem érdemes, mert akkor egyrészt nehezebben puhul meg a lencse, másrészt több sót kell használni ahhoz, hogy íze legyen. Aki színesebben szereti, tehet bele piros fűszerpaprikát is (ezt nem írja az eredeti recept). Lassú tűznél főzzük a levest, amíg minden megpuhul.

Ecettel tálaljuk, ízlés szerint, de ez el is hagyható.

 

Tipp:

Spenótot is lehet adni hozzá, ha még gazdagabban szeretnéd a levest tálalni, illetve ha még több tápanyaggal szeretnéd ellátni a családot. Ebben az esetben a spenótot apróra kell vágni, és 15 perccel a leves elkészülése előtt kell hozzáadni. Addig főzzük, amíg megfonnyad.

A lencsét előre is lehet főzni. A beáztatott főzővízben feltesszük főni, és amikor felforr, akkor leszűrjük, leöblítjük hideg vízzel, majd a továbbiakban a receptben leírt módon készítjük. Így kevésbé viseli meg a gyomrunkat, ha érzékenyek vagyunk rá. 

 

 

Forrás:

Képünk illusztráció, a pixabay oldalról van.

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

....