Diéta vagy életmódváltás?

Diéta vagy életmódváltás?


A „Mi a különbség a diéta és az életmódváltás között” téma már évtizedek óta foglalkoztatja az emberiséget, így egyáltalán nem véletlen, hogy idővel felkapott témává nőtte ki magát az interneten. A felesleges zsírtól való megszabadulás iránti vágy miatt mára már a diéta táplálkozási tanácsadó szakma az egyik legjövedelmezőbb és legvonzóbb foglalkozás lett. Az Egyesült Államok –, amely e téma kapcsán természetesen nem maradhat ki –, rendszeresen végez kutatásokat fogyókúra ügyben, és egy 2022-es felmérés során kiderült az is, hogy az Amerikában élő emberek közel 70%-a túlsúlyosnak vagy elhízottnak tekinthető, annak ellenére, hogy közülük több mint százmillió ember választotta életében legalább egyszer a diéta valamely típusát. A fogyókúrára specializálódott cégek az elmúlt hat év alatt húszmilliárd dolláros piaci értékükkel átvették a vezetést a többi iparágtól.

A felmérések alapján kiderült, hogy az emberek nagyon szeretnének megszabadulni a felesleges zsírpárnáktól, és ennek érdekében a megfelelő étrend és étrend-kiegészítők kombinációját veszik igénybe. Viszont arra is fény derült, hogy bizony – nem csak az amerikaiak életében – de máshol is van olyan hiányosság, amelyet pótolni kell. Az évek során milliárdokat költöttek az emberek olyan diétákra és módszerekre, amelyek hatékony és figyelemreméltó súlycsökkenést, sok esetben csodákat ígértek. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ vizsgálatai azt mutatják, hogy sajnos az emberek nem mindenre fordítanak elegendő figyelmet diétázás során, és emiatt sokszor többet ártanak maguknak, mint használnak.


Az eredményekből nyilvánvalóvá válik, hogy a diéták csak rövid távú megoldást jelentenek a fogyásban. Ahhoz, hogy egy hosszú távú célt elérjünk a fogyás, a kívánt súly megtartása, és egészségünk terén, életmódunk megváltoztatására kell összpontosítani. Mert sikert hosszú távon csak ezzel érhetünk el. 

Akkor nézzük is meg, hogy mi a különbség a diéta és az életmódváltás között?

 

Mi a diéta?

A diéta fogalma a közhasználatban egyrészt az emésztőszervi megbetegedések során tartandó zsírszegény étrenddel vagy a cukorbetegség szénhidrát-megszorításos, másrészt a fogyókúrás célzattal követett kalóriaszegény étrenddel kapcsolódott össze. A diéta célja a szervezet megváltozott állapotához igazodó táplálkozás.

A diétára úgy tekintenek a szakértők, mint egy átmeneti megoldásra. Egy ideig meghatározott időben, meghatározott mennyiségű ételt eszek, és ez meghozza azt a változást, amit szeretnék, tehát elérem a kívánt súlyt. Nincs is ennél több célja. A problémát az szokta okozni, hogy amint elértem a vágyott eredményt, visszatérek a régi szokásaimhoz, a régi életmódomhoz, ami nem vezetett jóra, hiszen emiatt kényszerültem a diétára. A diétát nem lehet egy életen át fenntartani, és sokszor „jojózáshoz” vezet, ami azt jelenti, hogy hirtelen megszabadulsz a súlyfeleslegtől, kiéhezteted a szervezetedet, később pedig pont emiatt „falási rohamot” kapsz, és idővel észreveszed, hogy több felesleges kiló van rajtad, mint diétázás előtt volt.

 

Mi az életmódváltás?                 

Az életmódváltás egy egész életen át fenntartható életvitel. Inkább arra fókuszál, hogy az emberek kialakíthassanak új szokásokat, amelyek aztán életük részévé válnak. Ez egy folyamat, az ember nem azonnal mond le mindenről, sőt igazából nem is nagyon kell lemondania semmiről, bár azokat az élelmiszereket, amelyek hosszú távon inkább rombolják, mint védik a szervezetet, érdemes kiiktatni az életünkből. Fontos, hogy szeresd azokat az ételeket, amelyeket fogyasztasz, így áldozatok nélkül is fent tudod tartani azt, amit elértél.

Az életmódváltó egészséges, új szokásokat alakít ki. Ez egy hosszú távú elköteleződés, és a célja nem csak a fogyás, hanem az életünk jobbá tétele. Út az általános egészségi állapot irányába. Az életmódváltás tehát nem csak a fogyásról szól, ez csupán a tartós fogyás előfeltétele. A sikeres, végleges, nagy mennyiségű fogyáshoz nem diétázni kell, hanem életmódot váltani.

 

Életmódot válassz, ne pedig diétát!

 

A legfontosabb különbségek a diéta és az életmódváltás között

 • A diéta pár hétig tart, kitartóbbak esetén akár néhány hónapig, de ennél hosszabb ideig nem lehet fogyókúrázni, mert az egyoldalú táplálkozás hiánybetegségek kialakulásához is vezethet. Az életmódváltás lényege pedig az egészséges szokások kialakításában rejlik, s ennek köszönhetően tartani tudod a súlyodat.
 • A diétázók általában figyelmen kívül hagyják a szükséges tápanyagbevitelt, a vitaminokat, és az ásványi anyagokat, hiszen a cél az, hogy minél gyorsabban szabaduljunk meg a nem kívánt zsírpárnáktól. Ezzel ellentétben egy életmódként gondosan megtervezett étrend szem előtt tartja, hogy mire van szüksége a szervezetednek, így nem lépnek fel hiánybetegségek, és egyéb problémák.
 • Diéták során éhezés következik be, ennek elsődleges oka pedig, hogy többnyire tápanyaghiányos ételeket fogyasztunk. Az életmódváltás során ilyen nem fordulhat elő, hiszen ahhoz igen nagy motiváció és elhatározás szükséges, hogy valaki koplaljon egész életén át. Célunk az életmódváltással a jóllakottság elérése.
 • A gyors fogyás, ami elérhető ugyan diétával több problémát okoz, mint amennyi előnye van, hiszen akár izomvesztéssel is járhat. Az életmódváltás esetén más a helyzet, hiszen az elején gyorsabban mennek le a kilók, de utána fokozatosan csökken a zsírleadás, aminek köszönhetően az izomtömeg csökkenése is minimálissá válik.
 • A diéta végeztével az emberek többsége visszatér a korábbi táplálkozáshoz, ennek pedig velejárója, hogy a visszahízás is bekövetkezik, tehát mondhatjuk azt is, hogy teljesen feleslegesen diétáztunk. Egy sikeres életmódváltás esetén viszont nemcsak a súlyvesztés következik be, de meg tudjuk tartani az elért eredményt.

 

Ebből kiderül az is, hogy az életmódváltás egy életen át tartó elköteleződést, kitartást jelent. 

Miért lehet fontos az életmódváltás?

Az életmódváltás során rendkívül fontos a megfelelő étrend kialakítása. E nélkül nem működik. E nélkül nem teljes. Az, hogy mit eszel, mikor és hogyan, fontos tényezők, amelyek során tartósan kialakíthatsz olyan étkezési szokásokat, amik idővel elvezetnek az egészséges életmódhoz.

Hogyha betartasz egy diétát, az segít az egészséges testsúly elérésében, de a tartós fenntartásához már életmódváltásra van szükség. Életmódváltással nemcsak a testsúlyodat tudod megtartani, de javítja az egészségi állapotodat is, és csökkenti a krónikus betegségekhez kapcsolódó kockázatokat.

 

Egészséges táplálkozási szokások

Fontos, hogy megfelelő figyelmet fordítsunk az elfogyasztott ételekre. Az egészséges táplálkozási szokások elfogadása javítja egészségünket, és kevesebbet leszünk betegek. Annak érdekében, hogy az egészséges táplálkozást beépítsed a mindennapi rutinodba, érdemes megfigyelni, megvizsgálni néhány szokásodat. Előfordulhat, hogy bizonyos dolgokon változtatnod kell: például az étkezéshez való hozzáállásodon, vagy a környezeted meggyőzésén. Sajnos, nem mindenki együttműködő. Lényegében életmódváltás nélkül nehéz, vagy szinte lehetetlen egészséges táplálkozási szokást kialakítani.

(Ennek a témának egy külön írást szentelek, ezért most nem beszélek róla hosszasan.)

 

Az egészséges étrend követésének előnyei         

Az egészséges táplálkozásnak számos előnye van. Az alábbiakban felsorolok néhány olyan dolgot, amit nyerhetsz, ha a megfelelő ételt a megfelelő időben és arányban választod.

 • Ha azon fáradozol, hogy megszabadulj a nem kívánt zsíroktól, az egészséges étrend betartásával nagyon könnyű elérni a megfelelő súlyt.
 • Az egészséges táplálkozás egyik legjobb tulajdonsága, hogy szinte garantált a jó fizikai állapot.
 • Az egészséges táplálkozás csökkenti a krónikus betegségek kockázatát.
 • Az egészséges táplálkozás segíti az erős fogak és csontok fejlődését.
 • Az egészséges táplálkozás biztosítja, hogy egész nap aktív maradj, és megfelelő legyen az energiaellátásod a napi tevékenységeidhez.
 • Összességében, ha helyesen táplálkozol, megkapja a szervezeted az összes tápanyagot, amire szüksége van.

Ha szeretnél egészségesen élni és erős maradni, fontos, hogy néha-néha, vagy akár örökre térj át az egészséges táplálkozásra. 

Hátrányok, ha visszatérsz a régi szokásokhoz

 • Súlygyarapodás. Bizony szinte borítékolható, hogy visszatérnek a felesleges kilók, és szervezeted ki is lesz téve bizonyos egészségügyi kockázatoknak. Ezek lehetnek: anyagcsere működésének csökkenése, csontokkal kapcsolatos problémák.

 

Tippek a vegetáriánus egészséges ételekre

 • Avokádó, Kivi, Dió
 • Gomba, Szójabab
 • Görög joghurt, tojás
 • Édesburgonya (lehetőleg főtt)
 • Dióvaj, mandula
 • Fekete bab, spenót, sárgarépa
 • Quinoa, lencse, uborka
 • Áfonya és szőlő
 • Brokkoli, sütőtök, káposzta
 • Teljes kiőrlésű gabonák, Zabpehely
 • Kókuszolaj, Olívaolaj

(Itt a magazinban sok – fentiekből készített – vegetáriánus receptet találsz, és egyre több kerül fel majd az oldalra. Így javaslom, hogy néha térj vissza, és készítsd el némelyiket.)

 

Hogyan tegyük szokássá az egészséges életmódot?

Ahogy említettem, az egészséges életmód kialakítása hosszú távú folyamat. Valójában vannak bizonyos „szabályok”, amiket érdemes betartani annak érdekében, hogy sikeresek legyünk az életmódváltásban.
Ezek a következők:

 • Ne hagyd ki a reggelit, minden nap reggelizzél.
 • Sportolj valamit naponta. Teljesen mindegy, hogy edzőterembe mész, vagy futsz, vagy otthon tornázol, esetleg sétálsz. A lényeg azon van, hogy keress valami aktív tevékenységet, ami hozzásegít, hogy ne lustuljon el a szervezeted. Ehhez bizony motiváció, idő és következetesség kell. Bármit is választasz, ne vidd túlzásba, mert ha eddig nem futottál például, nem érdemes azonnal a maratonra készülni. Ettől csak elmegy a kedved.
 • Ügyelj arra, hogy miután kiválasztottad, melyik étkezési stílus számodra a megfelelő, ragaszkodj hozzá. Ne legyen az, hogy egy ünnepi családi vacsorán hagyod, hogy teletömjenek, mint egy libát. Ha már kitartottál valameddig, ne tedd tönkre egy nap alatt, amit elértél.
 • Mérd rendszeresen a súlyodat. Nem árt beszerezni egy mérleget.
 • Ügyelj arra, hogy egészségesen táplálkozz. Erősen ajánlott olyan ételeket fogyasztani, amelyek alacsony zsír- és kalóriatartalmúak. Lényegében szabadulj meg a gyorsételektől, és attól, ami nem jó a szervezetnek.
 • Távolítsd el a cukorban gazdag italokat. Ha erre nem vagy képes, mindenképpen csökkentsd a fogyasztást.
 • Egyél sok gyümölcsöt és zöldséget.
 • Az egészséges életmód kialakítása és fenntartása rajtad múlik. Először is győződj meg arról, hogy reális és elérhető célokat tűztél ki, s ezek hosszú távon fenntarthatóak. A siker ebben rejlik.


 

Az egészséges életmódra váltás előnyei

Az egészséges életmódra váltás előnyei rövid távútól hosszú távúig terjednek.

Hosszú távú: Ha hosszú ideig egészségesen táplálkozol, akkor aktív maradsz, eléred a vágyott testsúlyt és meg is tudod tartani azt. Tovább élsz, és védetté válsz bizonyos betegségekkel szemben. Ilyen többek között a cukorbetegség, a rák, az elhízás, a szív- és érrendszeri megbetegedések.

Rövid távú: Aktív, mozgékony és energikus leszel, könnyen eléred azt a fizikai állapotot, amire vágysz.

 

Tudd meg, mi történik, ha nem változtatsz az életmódodon

Az évek során azok az emberek, akik megőrizték jó fizikai állapotukat, vagy egészséges testsúlyukat, életmódjuk megváltoztatásával tudták ezt elérni. Az életmód megváltoztatása nélkül lehetetlen, hogy sikereket érjünk el a fogyás terén.

Az életmódbeli változások nem olyan dolgok, amelyeket átmenetileg elfogadsz. Nem számíthatsz arra, hogy minden megváltozik, ha néhány hétig elkötelezett maradsz az egészséges szokások mellett, majd visszatérsz a régi szokásaidhoz.

Ha nem maradsz hű és elkötelezett, nem érsz el előrelépést.
Az egészséges életmód kialakítása az egészséges táplálkozás és a testmozgás együttese. Ügyelj arra, hogy figyelj erre a két területre, és tudd, hogy mikor kell változtatni rajta. Mindig maradj koncentrált és elkötelezett. Fontos, hogy ne érezd úgy, megfosztottad magad valami jótól, légy motivált a mindennapokban, hiszen amit teszel, azért teszed, hogy az életed jobbá váljék. Ha így teszel, az életmódváltás rutinná, szokássá válik.

 

 

Forrás:

bostonrockgym.com

wikipedia

Képek: pixabay

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

....