Aprósütemények hétvégéje
Aprósüteményt azért jó készíteni, mert van például egy alaptésztánk és az variálható ezerféleképpen. Így több különböző sütit tálalhatunk fel a vendégeknek, akik csodálkozva állapítják majd meg, hogy mennyi időnk volt sütni, pedig nem is, hiszen egyetlen fajta tésztából készítettünk sok másként kinéző és más ízesítésű édességet.
Általában az aprósütemények omlós tésztából készülnek, és azzal nagyon könnyű dolgozni. Az alap mennyiségek, arányok: 3 + 2 + 1, vagyis 3 rész liszt (ez 30 dkg), 2 rész vaj (20 dkg), 1 rész porcukor (10 dkg). Ez az alaprecept, és ezt alakíthatjuk ízlésünk szerint. Tehetünk bele kakaóport, vagy kókuszreszeléket, esetleg fahéjat, ízesíthetjük reszelt citromhéjjal, tördelhetünk bele csokoládét. Időnktől, kreativitásunktól függ, hogy mennyi változatos sütit teszünk az ünnepi asztalra.
Változatos mintában készíthetjük el a sütiket, ha különböző szaggatókkal szaggatjuk a tésztát, ráadásul, ha gyerekekkel csináljuk, jó kis családi program lehet, főleg ha a végén díszítjük is.
1. Diós / mákos kiflik
Hozzávalók:
- 28 dkg liszt
- 10 dkg darált dió / vagy darált mák
- 7 dkg porcukor
- 21 dkg vaj
- csipet só
- pici tej, hogy összeálljon a tészta
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk és hűtőben néhány órát, vagy akár egy éjszakát pihentetjük. Vékony rudakat sodrunk belőle, amiket kis darabokra vágunk. Érdemes egyszerre csak kis darab tésztával dolgozni. A kis darabokból patkókat formázunk.
Néhány percig sütjük, épp hogy elkezdjen barnulni, mindenképpen világos színű maradjon, mert ez omlós tészta, és nem túl jó, ha túlsütjük, mert kiszárad.
Még melegen vaníliás porcukorba forgatjuk – emiatt kell a tésztába csak kevés cukor.
Fémdobozban sokáig eláll.
2. Gesztenyés kifli
Ez a fenti receptnek egy tovább gondolt, egészségesebb változata.
Hozzávalók:
- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 dkg barnacukor
- 20 dkg gesztenyemassza
- csipet só
- 25 dkg vaj
Elkészítés:
Ugyanaz, mint a vaníliás diós / mákos kifli esetében, de mivel a gesztenyemassza édes, ezért ezt nem kell beleforgatni porcukorba.
3. Walesi keksz
Hozzávalók:
- 28 dkg finomliszt
- 7 dkg barnacukor
- fél csomag sütőpor (ezt a liszttel elkeverjük)
- csipet só
- fél teáskanál fahéj
- fél teáskanál szerecsendió
- 10 dkg vaj
- 5 dkg mazsola (ehelyett lehet apróra vágott aszalt gyümölcs, vagy csokoládé darabkák)
- egy citrom reszelt héja
- egy egész tojás
- 1-2 evőkanál tej (ahhoz, hogy összeálljon a tészta)
Elkészítés:
Az összes hozzávalót összegyúrjuk, majd fóliába becsomagolva a hűtőben egy órát pihentetjük. Enyhén lisztes deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk a tésztát, majd válogatott formákkal kiszaggatjuk. A tepsibe sütőpapírt teszünk, majd 180 fokra előmelegített sütőben világosbarna színűre sütjük.
4. Csiga-biga keksz
Hozzávalók a vaníliás tésztához:
- 15 dkg vaj
- 25 dkg liszt
- 7,5 dkg porcukor
- annyi tej, hogy összeálljon a tészta
- csipet só
Hozzávalók a kakaós tésztához:
- 15 dkg vaj
- 25 dkg liszt
- 7,5 dkg porcukor
- 4 dkg kakaópor
- annyi tej, hogy összeálljon a tészta
- csipet só
Elkészítés:
Omlós tésztát készítünk mindkét tésztából külön-külön: a vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadunk egy csipet sót, a porcukrot, és tésztát gyúrunk belőle. Ha szükséges tejet adunk hozzá, hogy jól gyúrható legyen. Lehet úgy is készíteni, hogy a kakaópor kivételével egyben készítjük el a két különböző tésztát, és gyúrás után elfelezzük, az egyikbe pedig beletesszük a kakaóport, de nekem az a tapasztalatom, hogy könnyebb simává gyúrni, ha eleve felezzük a mennyiséget.
Fóliába csomagolva mindkét tésztát egy órára a hűtőszekrénybe tesszük.
A pihentetett tésztát enyhén lisztezett deszkán 2-3 mm vastag téglalapokra nyújtjuk, az egyik lapot megkenjük tejjel, és ráborítjuk a másik lapot. Én a vaníliásat szoktam alulra tenni, és rá a kakaósat, de lehet fordítva is. Feltekerjük úgy, mint a bejglit, majd ismét hűtőben pihentetjük, akár egy éjszakát is, de legalább egy órát, mert keményen könnyebb lesz szeletelni.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tepsibe sütőpapírt teszünk. A tésztát pedig 0,5 cm-es szeletekre vágjuk, és fektetve a tepsibe tesszük őket. Világosbarna színűre sütjük, ez sütőtől függően kb. 10-15 perc lehet.
Erről tudok képet is mutatni, valahogy így kell kinéznie:
5. Sütőtökös keksz
Hozzávalók:
- 30 dkg finomliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál fahéj
- fél teáskanál őrölt gyömbér
- csipet só
- 18 dkg barnacukor
- 10 dkg puha vaj
- 2 tojás (ez helyettesíthető joghurttal, vagy tejszínnel)
- 20 dkg apróra reszelt sütőtök, vagy pürésített sütőtök
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg sütésálló csokilencse
Elkészítés:
Összekeverjük a száraz hozzávalókat egy edényben, a csokilencse kivételével.
Egy másik edényben a nedves hozzávalókat dolgozzuk össze – a vaj és a cukrok is ebbe mehetnek.
A két edény tartalmát összekeverjük, a végén belekeverjük a csokilencsét is.
Tepsibe sütőpapírt teszünk, s a masszát kanállal szaggatjuk bele úgy, hogy kerek formájuk legyen a süteményeknek. Nem túl közel tesszük egymáshoz őket.
Előmelegített sütőben 175 fokon sütjük, kb. 14 percig. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
Magazin cikkek