A leghosszabb életű nép

A leghosszabb életű nép


Japán sok mindenben a legjobb: a legbiztonságosabb ország és ráadásul még sokáig is élnek az emberek. De vajon mi a titkuk?

Ez egy olyan kérdés, amelyet már jó ideje vizsgálnak: Hogyan maradnak egészségesebbek a japán rizsevők (beleértve Kelet-Ázsia más országait is), mint a világ többi részén élők?

 

Forrás: tokyotimes.com

 

A japánok tovább élnek

Kutatások bizonyítják, hogy Japán sok mindenben a legjobb, így például a biztonságban, vagy a gyermeknevelésben. Egy nemrégiben napvilágot látott tanulmány pedig rávilágított arra is, hogy a japánok a leghosszabb életű nép. A tudósok már egy ideje kutatják ennek miértjét, azt hogy hogyan lehetséges, hogy egy japán ember tovább él – és ami még fontosabb – egészségesebben, mint mások. Kiderült, ebben bizony több tényező is közrejátszik, nézzük most ezeket.


Forrás: taste.com


 

10 ok, amiért a japánok egészségesebbek, fittebbek, és tovább élnek, mint mi

 

  • Rizst választják búza helyett

A tanulmányok azt mutatják, hogy a rizs fogyasztása azért is jó, mert kevesebb az esély a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására. A búzaliszt viszont növeli azt. A legtöbb ember gluténérzékeny – noha sokan nem is tudnak róla – éppen ezért rizst fogyasztani helyes, mivel mentes a belet irritáló anyagoktól, a fitinsavtól és egyéb lektinektől.Forrás: indiatimes.com


Viszont a japán emberek a rizst is mértékkel fogyasztják, hiszen mint általában a szénhidrátok, a rizs is cukorrá alakul a szervezetben, és túlzott fogyasztása különösen cukorbetegek számára nem ajánlott.

 

  • Sok zöldség és főzés

A nyugati országok szívesebben fogyasztják a gyors, egészségtelen ételeket, míg a japánok a friss zöldséget, erjesztett szójababot, rizst és a tenger gyümölcseit részesítik előnyben. Ezekben ugyanis rendkívül sok – nélkülözhetetlen – tápanyag, vitamin, és ásványi anyag van, ami jól hat a szervezetre. A hagyományos – nyugati módszerek – helyett a japánok gőzölve, erjesztve, grillezve készítik el az ételeket, és lassú tűz alatt. Leves mindig kerül az asztalra, ez kevésbé hizlal és tápláló. A japán ember nincs is elhízva, és ezt a táplálkozásának köszönheti. Ráadásul a friss étel segít a testnek energiát termelni, hiszen minőségi alapanyagokból áll. Éppen ezért Japánban az emberek figyelmet fordítanak arra is, hogy milyen minőségű ételt esznek.

 

  • Kisebb tányérokat használnak, így kevesebbet esznek

A japánok nemcsak az ételadagjukat, hanem a tányérjaik méretét is csökkentik. A főétel mellé salátát, vagy kenyérféléket fogyasztanak, de mindent csak kis adagokban. Amikor étkezésre kerül sor, akkor pedig nem teszik tele a tányérjukat púpozva, hanem csak kis adagokat fogyasztanak egyszerre.


Forrás: comorie.nifty.com

 

  • Minden egyes falattal kevesebb a kalória

Egy japán ember tányérján többféle étel szerepel, de mindegyik alacsony kalóriatartalmú. Előnyben részesítik a teljes értékű élelmiszereket, mint a gyümölcs és a zöldség, és csak minimálisan fogyasztanak feldolgozott élelmiszereket, vagy egyáltalán nem.

 

  • Óvatosan nassolnak

Forrás: indiatimes.com


Nem tiltják gyerekeiktől a finomságokat, és a rágcsálnivalókat a japánok, de már kiskorukban megtanítják azt, hogy milyen gyakorisággal és mennyiségben nassolgassanak. Ritkán nassolnak, és egyszerre csak keveset, tehát ebben is a visszafogottság elvét alkalmazzák. Így nem visznek be a szervezetükbe túl sok egészségtelen ételt.

 

  • Rengeteg fermentált (erjesztett) ételt fogyasztanak

A fermentáció finomítja az élelmiszereket. Ez azt jelenti, hogy a növényi összetevők hatásai, mint a vitaminok vagy ásványok koncentrálódnak, valamint a biohasznosulásuk megnő. Testünkben a fermentált élelmiszerek tápanyagai általában könnyebben szívódnak fel. A japán konyha tele van fermentált élelmiszerekkel, mint például miso (ez egy hagyományos japán paszta), szója, natto (nyers szójabab, amely erjesztéssel készül), tempeh (erjesztett szójatermék) és szójaszósz. A fermentált ételek fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár: erősíti az immunrendszert, vagy megkönnyíti az emésztést, ami csak heti néhány adag fogyasztásával érhető el.

 

  • Az általuk fogyasztott tea nagy része zöld

Japánban talán a legnagyobb a teakultúra az egész világon, és főleg zöld teára esküsznek. A világ tíz zöld teát fogyasztó nemzete közül Japán az egyik, és hosszú életüket nagyrészt ennek köszönhetik. Egy tanulmányból ugyanis kiderült, hogy azok, akik naponta 5 csésze zöld teát megisznak, jóval tovább élnek másoknál. A zöld tea tele van antioxidánsokkal, és ez segít a rák elleni védekezésben. Csökkenti továbbá a szívbetegségek kockázatát, és növeli a kognitív (figyelem, gondolkodás, emlékezet) funkciókat.


Forrás: northfoto.com

 

  • Lustálkodás helyett testmozgás

Inkább gyalogolnak és buszon közlekednek, mint hogy autókat használjanak. Bár nyilván náluk is vannak autók, ez Japánban luxusnak minősül. De nemcsak a felnőttek számára fontos a mozgás. A japán szülők már gyerekeiket az aktív életvitelre szoktatják. Iskolába kerékpárral, vagy gyalog mennek a gyerekek, így már a reggeli órákban elérik a napi ajánlott mozgási aktivitást. Ráadásul egy japán ember minden reggelt tornával indít, ettől megnő az energiaszintje, jobban tud majd koncentrálni a nap folyamán, a fizikai állapotáról nem is beszélve.     


Forrás: edition.cnn.com

 

  • Óvják az egészségüket

Azt javasolják az orvosok, hogy egy embernek évente legalább egyszer el kellene mennie rutinvizsgálatra. Nos, egy japán ember ezt évi négyszer teszi meg. Emiatt pedig, ha bármi rejtett betegségük is van, arról időben tudomást szereznek, és így még visszafordítható.

 

  • A betegség megelőzésére törekszenek

Míg a világ legtöbb országának polgárai még a legkisebb betegségekre is antibiotikumot szednek, a japánok még mindig az ősi gyógyítási módszereikben hisznek, amelyek inkább egészséges szokások, gyógynövények, és megelőzés segítségével kívánja elérni a vágyott eredményt. Éppen ezért a japánoknál fontos a meditáció, a harcművészetek gyakorlása, és más nyugtató rituálék, amelyek egyensúlyt teremtenek az elme, a test és a szellem között. Ezek még ma is szerves részét képezik kultúrájuknak.

 

                                                           

Forrás:

soranews24.com

indiatimes.com

Fenti kép: northfoto

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

....