A hidegen sajtolt mákolaj

A hidegen sajtolt mákolaj


A mákról

A mák a boglárkavirágúak rendjébe tartozó mákfélék családjának névadó nemzetsége. Fajai Eurázsia, Afrika és Észak-Amerika mérsékelt és hideg égövi területein honosak. Általában fagytűrők.

A virágot két csészelevél borítja a bimbó kinyílása előtt. Virágzáskor a csészelevelek lehullnak. A pártát négy sziromlevél alkotja. A magház gubóterméssé fejlődik, amelyben sok apró mag található.

A nemzetség több faját (pipacs, alpesi mák, keleti mák, izlandi mák) dísznövénynek ültetik, bár az utóbbi időkben sokat veszítettek népszerűségükből. Egyes változatokat kimondottan kertészeti célra nemesítették ki.

A kerti mák fontos élelmiszernövény: népszerű, mákkal ízesített ételek például a pozsonyi kifli és a mákos guba. Gubója alkaloidákat tartalmaz (morfin, kodein, papaverin, stb.); magasabb alkaloida-tartalmú fajtái adják az ópiumgyártás alapanyagát.

A népi gyógyászatban a mákolaj magas foszfortartalma elősegíti a kalcium felszívódását és a csontokba beépülését. A máknak magas a kalciumtartalma, sok E-, C-, és B-vitamin található meg benne. Emellett rengeteg cinket is tartalmaz, ami a növekedést és a fejlődést befolyásoló enzimek kofaktora, illetve az immunrendszer támogatásában is nagy szerepe van.

A pipacs is a mákfélék családjába tartozik, számos alkaloidot tartalmaz, melyek gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és antimikrobális hatásúak. Elsősorban a torokgyulladás csillapítására alkalmazzák, a Strepsils alapanyaga is a pipacsból származik.

 

Mák termesztése Magyarországon

A mák fontos élelmiszer- és gyógynövénynek számít Magyarországon, azonban szigorúan szabályozott a termesztése. Saját részre 499 m²-ig termelhető alacsony ópium tartalmú mák, melynek ópium tartalma nem haladja meg a 0,06%-ot. 500 m² felett és 0,06%-ot meghaladó ópium tartalmú fajta esetén (ipari mák), mindenki köteles bejelenteni és engedélyt kérelmezni a termesztéséhez a magyar Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől (OGYÉI). Élelmezési és díszítő mák-célú értékesítés esetén a NÉBIH-től is.

 

Átlagos tápértékadatok 100 gramm termékben

Megnevezés                                   Mennyiség

Zsír (ebből):                                  100 gramm

Telített zsírsavak                            12,6 %

Telítetlen zsírsavak                         87,3 %

Magnézium                                    0,8 mg

Koleszterin                                     0 mg

Nátrium                                         0 mg

Élelmi rost                                      0 mg

Fehérje                                           0 mg

Szénhidrát                                      0 mg

E-vitamin                                        8,7 mg

Kalcium                                           6,2 mg

Foszfor                                            5,15 mg

Energiatartalom                               884 kcal

 

 

A hidegen sajtolt mákolaj jellemzői

Tartalmaz:

 • 100 gramm termékben az energiatartalom 884 kcal
 • Tartalmaz telített és telítetlen zsírsavakat. A telítetlen zsírsavak feladata az energiatárolás, ezért a napi zsírfogyasztás 10 %-át ne haladja meg a fogyasztása. A telítetlen zsírsavak két csoportra oszthatók. Vannak az egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmazó zsírok, amelyek ajánlott napi fogyasztása 10-15%, míg a többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó zsírokból az ajánlott napi fogyasztás 6-10%.
 • Magnéziumban gazdag – ez az idegrendszer működéséhez nélkülözhetetlen.
 • E-, C-, és B-vitamin forrás – élelmiszerekben antioxidáns.
 • Kalcium – a csontozat segítője.
 • Cink – a növekedést és a fejlődést befolyásoló enzimek kofaktora.
 • Foszfor – a csontok, fogak felépüléséhez, az idegrendszer működéséhez, a fehérje-, szénhidrát-, zsíranyagcseréhez, a fehérjeszintézishez és az enzimek megfelelő működéséhez nyújt segítséget.
 • Vas – javítja a vérszegénység okozta problémákat.

 

Gyógyhatásai: 

 • Lassítja az öregedési folyamatokat.
 • Elősegíti a magas vérnyomás csökkentését.
 • Kedvező zsírsav összetételének köszönhetően megelőzhető a trombózis és embólia kialakulása.
 • Normalizálja a vér koleszterinszintjét.
 • Fokozza a szervezet védekező-mechanizmusát.
 • Jótékony a sebek gyógyulásában.
 • Növeli a szellemi teljesítőképességet.
 • Idegerősítő, idegfájdalom-csökkentő, nyugtató, altató hatású.
 • A csontozat első számú természetes segítője.
 • Megállítja a csontszövetek leépülési folyamatát, majd elkezdi építeni azt.

 

Használata megelőző jelleggel

– Gyerekeknek, várandós nőknek és rendszeresen sportolóknak, szülőképes korú nőknek, az időseknek, és a vegán étrenden élőknek erősen ajánlott

– A 30. életévtől kezdve fokozatosan csökken a csonttömeg, így az egészség fenntartása érdekében javasolt a rendszeres fogyasztása.

 

Használata kúraszerűen

– Felnőtteknek napi egy evőkanál, gyerekeknek napi egy teáskanál kúraszerű fogyasztást javasolnak, egy kúra minimum 3 hónapig tartson. A kúrák között lehet szünetet tartani, de mivel a mák folyamatosan fogyasztható, ezért nem szükséges abbahagyni. Az ajánlott fogyasztási mennyiséget nem ajánlott túllépni, és aki valamilyen kezelés alatt áll, az egyeztessen kezelőorvosával.

– 1-1,5 évig érdemes folyamatosan fogyasztani (mert a csont lassú anyagcserével rendelkezik, és időbe telik, míg a kalcium beépül a csontokba).

– Reggel éhgyomorra és este lefekvés előtt, legalább 20 perccel étkezés előtt fogyaszd.

– Ne igyál kávét vagy fekete teát közvetlenül az olaj elfogyasztása után.

 

Forrás:

wikipedia

wikibooks

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

....