A 3 legjobb mézeskalács
Ezek az aromás, mézes-gyömbéres kekszek könnyen elkészíthetők, ideálisak karácsonyfa-dísznek, szépen becsomagolva értékes ajándékok lehetnek, de ha csak finomat szeretnénk enni, akkor önmagukban is fogyaszthatók. Mivel ezek a finom édességek sokáig elállnak, sőt minél tovább állnak, annál ízletesebbek, ezért célszerű napokkal előbb elkészíteni; jól záródó fémdobozban tartva felhasználásig frissen tarthatók. A tésztát majdnem minden esetben legalább egy nappal a készítés előtt keverjük ki, és hűtőben pihentessük elkészítésig. Így könnyebb vele dolgozni.
A mézeskalács története
A méz hosszú időn át pótolhatatlan édesítőszer volt, így megbecsülése a belőle készített tésztára is átment. Ezért jelentőséget, helyenként misztikus erőt is tulajdonítottak neki. Az ókori görögök a halott szájába is mézeskalácsot tettek, hogy ezzel engesztelhesse ki Cerberust, az alvilág mogorva őrét. Feljegyezték, hogy Püthagorasz nem élő állatot, hanem állatformájú mézeskalácsot áldozott az isteneknek. Hazánkban már az aquincumi ásatásoknál is találtak több mézeskalács sütésre használt égetett cserépformát. A méz királyi eledel volt. Bécsben 1368-ban már név szerint is említenek két mézeskalácsost. Kölnben ma is hagyomány a mézeskalács-készítés, mely valószínűleg Nagy Lajos király idejében, Aachenba készülő magyar zarándokokkal került oda. A 16/17. században Nürnbergben lendült fel a formaalakítás művészi stílusa, ami egész Közép-Európában elterjedt. Ezért is következtetnek egyesek tévesen arra, hogy maga a mézeskalács-készítés is nyugatról jött Magyarországra.
A magyar ősi méhész nemzet. Magyarország méhészetének 11. századi írott nyomai vannak. Egy 16. századi irat utal "mézes báb"-ra. Mai ismereteink szerint az első magyarországi mézeskalácsos-céh 1619-ben alakult Pozsonyban, de Kassa is mézeskalácsos központnak számított a 17. században. 1713-ból ismert a debreceni mézeskalácsosok céhének szabályzata és talán a mai napig is Debrecen az egyik legjelentősebb központ, ahol évszázadok óta kiváló minőségben készítik. A mézeskalács termékek készítése és fogyasztása a cukor és az ebből készített cukrász termékek megjelenésével csökkent, de továbbra is azért találkozni vásárokon a mézeskalács árusokkal és természetesen már az interneten is hódít.
A méz volt a nádcukor, majd a répacukor modern kori elterjedéséig az egyetlen édesítőszer, melyből tartós és tápláló száraz sütemény készíthető, így a mézeskalács sok nép több ezer év óta ismert keksze.
A méz drágasága miatt, csak ünnepi alkalmakkor készítettek belőle süteményt. Az 1200-as évektől kolostorok készítettek vallásos tárgyú figurákat, életképeket. Idővel "mézesbábos" céhek is alakultak, melyek míves díszítéseket készítettek rá, így kedvelt ajándékká vált. A meseirodalomban is fellelhető, Grimm testvérek meséjében, a "Jancsi és Juliskában" szerepel egy mézeskalács ház, a csábítás szimbólumaként. A századok alatt a díszítésnek jelképi rendszere alakult ki, vagyis mind formájában, mind díszítésében meghatározott eseményhez köthető egy szépen elkészített mézeskalács. Kedvelt vásári ajándékok a mézeskalács szív, a huszár, a kard, a baba és a tányér.
Akkor nézzünk 3 könnyen elkészíthető mézeskalács receptet.
1. Bögrés mézeskalács 10 perc alatt
Hozzávalók:
- 2 bögre liszt
- fél bögre porcukor
- 7 dkg vaj
- negyed bögre méz
- egy tojás
- egy teáskanál sütőpor
- egy csapott evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
Elkészítés:
A mézet és a vajat olvaszd meg egy kicsit. A hozzávalókat gyúrd össze, a felolvasztott mézet és vajat is add hozzá. Ez egy olyan tészta, amit nem kell pihentetni, tehát akár azonnal nyújthatod is, kb. 3 mm vastagság a megfelelő.
Szúrd ki a formákat különböző karácsonyi szaggatókkal.
Egy tepsit sütőpapírral bélelj ki, majd 170 fokon, előmelegített sütőben süsd meg a mézeskalácsokat. A sütési idő: kb. 8-10 perc, de erre figyelni kell, mert a sütőtől is függ, hogy mennyi idő alatt készül el az édesség. Nem szabad megbarnulnia.
Kisülés után díszítheted, de akár sütés előtt M & M cukorkákat (lehetőleg eredetit, az nem olvad el) tehetsz a sütik tetejére, és úgy is megsütheted. Így már utána nem kell díszíteni.
2. Mézeskalács az egészség jegyében
Hozzávalók kb. 40 db 6-7 cm átmérőjű kekszhez:
- 40 dkg rozsliszt
- 10 dkg búzaliszt
- 12 dkg teavaj
- 20 dkg barna porcukor
- 4 gramm szódabikarbóna (1 teáskanál)
- 1 evőkanál tejföl
- 3 tojás
- 30 ml víz
- 12 dkg méz
- egy teáskanál citromlé
- egy citrom reszelt héja
Fűszerkeverék:
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1/2 teáskanál reszelt szerecsendió
- csipetnyi őrölt fekete bors (elhagyható)
- 0,5-1 teáskanál kakaópor (elhagyható)
Elkészítés:
Egy nappal a sütés előtt: Lassú tűznél tedd fel a vajat és a mézet és olvaszd fel őket. Hűtsd le úgy, hogy csak meleg legyen, és ne forró. Addig a tojásokat verd habosra a többi hozzávalóval (liszt kivételével) és a fűszerkeverékkel. A lehűlt mézet és vajat keverd hozzá a fűszeres keverékhez. A lisztet szitáld át és öntsd az illatos főzethez. Dolgozd sima tésztává.
Csomagold frissen tartó fóliába a tésztát, és 1-2 napig pihentesd hűtőben.
A sütés napján: Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
Lisztezd be a deszkát. A tésztát gyúrd át rajta, és kb. fél centisre nyújtsd ki. Pogácsaszaggatóval, vagy karácsonyi formákkal szaggasd ki, majd fektesd a formákat sütőpapírral bélelt tepsibe. Ha mandulával, földimogyoróval, vagy mazsolával szeretnéd mézeskalácsaidat díszíteni, és nem mázzal, akkor ezt most ezen a ponton megteheted, még sütés előtt. Kend be a sütik tetejét egy kis tejjel, és így rátapadnak a díszítőanyagok.
Süsd a süteményt 170 fokon 8-10 percig, de folyamatosan figyeld őket, mert könnyen megégnek. Világosbarna színűnek kell lenni. Ha sütés után szeretnéd díszíteni, akkor várd meg, míg kihűl a süti, és utána végezd el a feladatot.
Az elkészült süteményeket jól záródó dobozban tárolhatod.
3. Mézeskalács hagyományos módon elkészítve
Hozzávalók:
- fél kg liszt
- 25 dkg méz
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 egész tojás
- 2 tojássárgája
- fél teáskanál szódabikarbóna
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 1,5 teáskanál szárított gyömbér
- fél teáskanál őrölt szegfűszeg
- fél teáskanál őrölt szegfűbors
- pár csipet őrölt szerecsendió
Elkészítés
Keverd össze a lisztet, a szódabikarbónát és a fűszereket egy nagy tálban.
Melegítsd fel a mézet, a cukrot és a vajat egy lábasban alacsony lángon, amíg folyós nem lesz.
Egy másik edényben verd fel a tojásokat és a tojássárgáját.
Hűtsd le a mézes-vajas-cukros keveréket, majd add hozzá a tojásokat. Ne keverd a forróba a tojásokat, mert az nem tesz jót neki, tehát várd meg, míg lehűl egy kicsit. A tojásokkal keverd el simává.
Öntsd a tojásos-mézes keveréket a száraz hozzávalókhoz, egy kanállal, vagy fakanállal keverd simára.
Csomagold be a tésztát frissentartó fóliába, majd hűtőben pihentesd egy éjszakán át.
A mézeskalácsok készítése:
- A sütőt melegítsd elő 170 fokra. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral.
- Kisebb adagokban, lisztezett deszkán nyújtsd ki fél cm vastagságúra a tésztát. Szaggasd ki tetszésed szerinti karácsonyi formákkal.
- Tedd a tepsibe a formákat, és 8-10 perc alatt süsd ki.
- Hagyd teljesen kihűlni a sütiket, és tedd őket egy zárható dobozba két-három napra puhulni. Díszítheted is.
Egy kis extra információ
A mézeskalács fűszerezése
A fenti receptek egyikében megadtam egy fűszerkeveréket:
Fűszerkeverék:
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1/2 teáskanál reszelt szerecsendió
- csipetnyi őrölt fekete bors (elhagyható)
- 0,5-1 teáskanál kakaópor (elhagyható)
De azt, hogy mit teszünk bele, azt mindenki maga döntheti el, ízlése szerint. Magyarországon az őrölt fahéj és a szegfűszeg a jellemző, de vannak, akik citromhéjat is tesznek a mézeskalácsokba. Ráadául kapható a mézessütemény fűszerkeverék is, így nekünk már nem is kell külön beszerezni semmit, hiszen az tartalmaz minden olyan fűszert, amely jó ízt ad a kekszünknek. A fűszerezés tehát variálható, így jól elbírja a sütink a fentieken kívül az alábbi fűszereket is: koriander, édeskömény, szegfűbors, ánizs, csillagánizs, kardamom.
A gyömbért több országban is szeretik, például Angliában is többféle keksz alapanyaga ez a kedvelt fűszer, éppen ezért érdemes kikísérletezni, nekünk melyik ízvilág jön be inkább. Én például annyira nem szeretem a túlfűszerezett mézeskalácsot.
Mikor puhul meg a mézeskalács?
A legtöbb mézeskalács a sütés után sokáig kemény. Ilyenkor egy zárt dobozba téve néhány nap múlva fogyasztható állapotba kerül. A dobozban sokáig eláll, így érdemes is előbb elkészíteni, ezzel jelentősen megkönnyítjük a munkánkat karácsonykor.
A mézeskalács akkor szokott általában kemény lenni, ha több mézet használunk, mivel a méz eleve keményít. A szokásosnál kicsit nagyobb mennyiségű zsiradék pedig puhítja a mézeskalácsunkat. A hagyományos mézeskalács minden esetben kemény, és csak 2-3 nap múlva puhul meg.
Hogyan dekoráljuk a mézeskalácsot?
Erre többféle módszer is van, attól függően, milyen díszeket szeretnénk, és milyen céllal sütünk mézeskalácsot. Valaki például karácsonyfa-dísznek szánja.
Néhány díszítési lehetőség:
- Mazsola, napraforgó-, tökmag, vagy más magvak – Miután kiszaggattuk a formákat, még sütés előtt tegyük a mézeskalácsok tetejére.
- Cukormáz – Ebben az esetben meg kell várni, míg a mézeskalácsok sütés után teljesen kihűlnek.
Cukormáz alapreceptje: 25 dkg porcukrot és 4 evőkanál vizet simára keverünk, majd díszítjük a mézeskalácsokat. Amikor megszilárdul, nagyon szépen fog mutatni vagy a tányéron, vagy a karácsonyfán, de ami még előnye, hogy késlelteti a sütemény kiszáradását.
- Jegesedés – egy tojásfehérjét keményre felverünk. A cukor felével, vagyis 10 dkg porcukorral kikeverjük az egy csipet sót (ez őrzi meg a fehérséget), és egy evőkanál kukoricakeményítőt. Kb. 3 percig dolgozunk ezen, utána hozzáadva a maradék porcukrot (10 dkg), még 5 percig verjük az anyagot. A végén adjuk hozzá a 2-3 csepp citromlevet (ez adja a fényt), összekeverjük. A máz sűrű krémállagú anyag lesz. A sütemények díszítéséhez habzsákba téve használjuk.
Forrás:
Wikipedia
Horváth Ilona szakácskönyv
Képek: pixabay
Magazin cikkek